Szelfivideóból diagnosztizál az Anura

Mától használhatjuk a szelfivideónkat arra, hogy képbe kerüljünk az egészségügyi állapotunkkal. A NuraLogix azt állítja, az általuk fejlesztett alkalmazás, az Anura egészségügyi diagnosztikai alkalmazást tesz lehetővé egyetlen szelfivideó alapján.

2024. január 19., 13:33

Szerző:

A NuraLogix állítása szerint a világ első érintésmentes egészségügyi diagnosztikai alkalmazását biztosítja az Anura az okostelefon felhasználók számára – számol be róla  a hvg.hu.

A torontói cég Anura alkalmazása az első indításkor bekéri a nevünket, korunkat, magasságunkat, tömegünket és nemünket, majd pedig arra kér, hogy vegyük le a szemüvegünket és sapkánkat, illetve adott esetben távolítsuk el a sminkünket.

A vizsgálathoz ajánlott egyenletesen és jól megvilágított helyen tartózkodni, illetve felvenni egy stabil pozíciót. A folyamat során egy 30 másodperces felvétel készül a szelfikamera segítségével, melynek végeztével a rögzített adatok felmennek a felhőbe és mesterséges intelligenciával, illetve mélytanulással támogatott eljárással kielemzik őket.

Néhány másodperc múltán máris ott a telefonon a részletes kimutatás, melyből nemcsak a pulzusunkkal, a légzésünkkel és vérnyomásunkkal kapcsolatos adatok, hanem többek közt a mentális stresszindexünk, a testtömegindexünk, és bizonyos kockázati tényezők valószínűségi mutatói is kiderülnek.

A lap kérdésére a cég munkatársai elmondták, hogy az alkalmazás mintegy 95 százalékos pontossággal működik, de hangsúlyozták, hogy nem helyettesíti a szakszerű orvosi vizsgálatot, hanem csak segédkezik abban, hogy korrekt körképet kapjunk szervezetünk általános egészségügyi állapotáról. A fejlesztők szerint a kapott eredmények kapcsán ajánlott az orvosunkkal konzultálni.

Nem az Anura az egyetlen diagnosztikai app

Az Ada egy kimondottan Androidra fejlesztett alkalmazás, ami regisztráció után egy sor kérdést tesz fel, hogy a tünetek alapján segítsen felállítani a diagnózist. A tünetértékelő mesterséges intelligencia lapú rendszer a megadott tünetek alapján segít felállítani a diagnózist.

A Symptomate alkalmazás a tünetek felismerésére és azok elemzésére, értékelésére összpontosít. Első körben a tapasztalt tünetekről kell információt megadni, majd a rendszer kérdéseket tesz fel ezek kapcsán. A folyamat egyáltalán nem hosszú, nagyjából három percet vesz igénybe, amíg eredményt ad. A mesterséges intelligencia emellett azt is diagnosztizálja, hogy mennyire súlyos a beteg állapota.

A Diagnosis Medical App egy orvosi konzultációs szimulátor. A felhasználó belép az alkalmazásba, és egy szimulált orvosi rendelőben találja magát egy MI orvossal. Különböző kérdéseket fog feltenni neked, neked pedig csak a válaszokat kell kiválasztanod a lehetőségek közül. Az „orvosi konzultáció” végén megkapod az eredményeket és az orvosi tanácsokat.

Természetesen a mesterséges intelligencia alapú appok soha nem helyettesíthetik az orvosok komplex és tapasztalati tudását.

(Kiemelt képünk: képernyőfotó az Anura alkalmazásról)