Alvászavarok

Rendszeres alvással sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, miként az is igaz: jelentősen befolyásolja mindennapjainkat, ha nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat. A tartós alvászavar fejfájást, ingerlékenységet, koncentrációhiányt, lelki válságot is előidézhet. De hogyan lehet jól aludni? A 168 Óra e heti számában erről is kérdeztük dr. Hermánné Fogarassy Éva pszichológust, alvásterapeutát, aki egyébként hét gyerek édesanyja.

2016. február 1., 10:03

Az alvásterapeuta azt mondja: ahhoz, hogy az immunrendszerünket fitten tartsuk, eleget kell aludni sötétben. Az immunrendszer regenerálódása és működése mellett a sejtosztódás folyamata is szigorúan a sötétséghez kötött.
Hozzáteszi: amikor valaki tévézik lefekvés előtt, az idegrendszere azt az információt kapja, hogy delel a Nap, hiszen dől rá az a bizonyos kék fény. A biológiai óránk a hipotalamuszban van, és a tobozmirigyen keresztül a nappalt vagy az éjszakát jelzi a szervezet számára. Amikor este eltűnik a fény, a tobozmirigy melatonint kezd termelni. Ha nincs alkonyati átmenet, ez is elmarad. Az éjszaka első felében a mélyalvást teljesíti a szervezetünk, ez biológiailag regenerál minket. Az éjszaka második fele a mentális regenerációé, ami az álmokon keresztül valósul meg. Aki álmodik, derűssé válik, jó lesz a memóriája, a gondolkodása. Fontos pszichés funkciójuk van az álmoknak.
(Folytatás a 168 Óra e heti számában.)