Aggasztóan sok a kolerás megbetegedés

Világszerte több mint kétszeresére nőtt tavaly a kolerás megbetegedések száma az előző évhez képest – közölte az Egészségügyi Világszervezet.

2023. szeptember 25., 10:07

Szerző:

A WHO szerint 2022-ben mintegy 470 ezer kolerás esetet regisztráltak – írja az infostart. A kolerások száma 2021-ben még 220 ezer volt. Mindazonáltal a WHO hangsúlyozta, hogy adatai továbbra is hiányosak. A szervezet egy korábbi becslésében évente 1,3-4 millió megbetegedéssel és 143 ezer halálesettel számolt. Tavaly 44 országból jelentették a kolera megjelenését, kilenccel többől, mint a megelőző évben. A WHO-nak megküldött adatok szerint 2349 ember halt meg a kórban. A WHO az idei adatokat alapul véve felhívta a figyelmet arra, hogy a kolerás megbetegedések száma tovább emelkedik globálisan. Jelenleg 24 országban van járvány.

Tavaly a szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés több súlyos járványért is felelős volt, különösen Afganisztánban, Kamerunban, Malawiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, Szomáliában és Szíriában. „Minél súlyosabb a járvány, annál nehezebb kordában tartani” – hangsúlyozta a WHO, felidézve, hogy a kolera megjelenése szorosan kapcsolódik a nem megfelelő ivóvízellátáshoz, a szegénységhez és a fegyveres konfliktusokhoz.

 

A kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség. Elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera súlyos hasmenéssel és hányással jár, gyors kiszáradáshoz vezet. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

(Kiemelt képünkön: Afgán nők gyermekeikkel együtt ülnek a kandahári Mirwais kórház kolerás osztályán 2022. július 19-én. Fotó: Javed TANVEER / AFP)