A top fizetési megoldások 2022-ben

2022. december 7., 17:52

Szerző:

Amíg pár éve még mondhatni furának tűntek az olyan újítások a fizetésekben, mint a sportfogadás rögzítése kriptovaluta segítségével, vagy épp az érintés nélküli fizetés, addig jó eséllyel ma még elképzelni sem tudjuk, hogy mi minden vár majd ránk ebben a szektorban 10-20 év múlva. Az viszont már biztos, hogy ahogy telnek az évek úgy fejlődik egyre nagyobb ütemben a világ, így köztük természetesen a fizetési megoldások is.

A pénzügyi technológia ugyanis még temérdek lehetőséget tartogathat, amiről nem érdemes lemaradnunk nekünk sem. Lássuk most, milyen újítások történtek az idei évben, így mik azok a területek, amikre érdemes figyelni a következő évben is.

Az érintésmentes fizetés

Az egyik legnagyobb újítást a 2022-ben évben valószínűleg mindenki szerint az érintésmentes fizetés hozta el. Bár kezdetben sokan távol tartották magukat tőle, és talán még mindig vannak olyan személyek, akik a kártyájukat szeretik inkább használni, egyre szélesebb körben elterjed a telefonnal vagy okosórával való fizetés. Ahogy viszont az lenni szokott, először a fiatalok próbálták ki, ma pedig már azt mondhatjuk, hogy mindegyik generációban szívesen használják ezt a fizetési módot.

Ráadásul, a világban egyre inkább elterjedni látszik egy újfajta fizetési lehetőség, amely a boltokban használható ki igazán. Bár, még Magyarországon nincs erre mód, valószínűleg nem sokat kell majd várnunk, amíg itthon is megjelennek az első kassza nélküli boltok. Ebben az esetben egy szenzor érzékeli, ha elhagytuk a boltot, és lemérve a nálunk található árukat automatikusan levonja az árát a bankszámlánkról.

A mesterséges intelligencia fejlődése

Mindazonáltal, egyre inkább egy olyan kor felé haladunk, ahol virtuális asszisztensek segítségével egyszerűen egyszerű parancsokat kell mindösszesen használnunk ahhoz, hogy teljesüljenek az igényeink. Amíg például Magyarországon az éttermek és kiszállító cégek még csak most cserélik le az online fizetési rendszerekre a személyes kontaktus általi fizetést, addig külföldön már mesterséges intelligencia segítségével, mindösszesen hangjelzéseket használva van lehetősége az embereknek eldöntenie, hogy mit szeretnének enni.

Ezzel minimálisra csökkenthető a személyes érintkezés, még úgy is, ha személyesen látogatjuk meg az adott éttermet.

Ráadásul, ezáltal sokkal gyorsabb lehet minden ügyintézési típus a világban. Például, még az olyan nehézkes és hosszadalmas folyamatok is, mint egy hitelképesség felülvizsgálata egy pár másodperces procedúrává válhatnak, ha egy pár év múlva, a bankon a mesterséges intelligencia segítségével végzik majd el a folyamatot. Ezáltal pedig egy nehézkes és drága dolgot hagyhatnak el egyszerűen.

A Web3 mainstream

A Web3 pedig szintén azt mondhatjuk, hogy s 2022-as évben ütötte fel a fejét leginkább. A terület, amely már túlmegy a kriptovalutákon, és egészben a high-tech ökoszisztéma általános használatára törekszik pedig jó eséllyel a követhető években is központi szerepet játszik majd a világban. Legyen szó az NFT-kről vagy a decentralizált pénzügyi megoldásokról így kíváncsian várjuk, hogy mit hoz még ez a szektor számunkra ebben az évben, na és persze a következő években.

Mi várható 2023-ben?

Abban tehát biztosak lehetünk, hogy a jövőben is egyre nőni fog a pénzügyi mozgásokhoz kapcsolódó technológiai újítások száma, miközben a mesterséges intelligenciát használva valószínűleg sokkal jobban tökéletesíteni is tudják majd ezeket a szolgáltatásokat.

Az automatikus szolgáltatások és a chatbotok pedig jó eséllyel egy új világba terelnek minket, ahol minden sokkal egyszerűbben és gyorsabban intézhető majd el, a mai ügyfélszolgálatokkal szemben.

(x)