A növények is kihalnak ott, ahol az állatok

Fontos szerepe van több veszélyeztetett emlős- és madárfajnak a növények elterjedésében. 

2022. január 14., 15:45

Szerző:

A magokat szétszóró emlős- és madárfajok számának csökkenése árt a növények alkalmazkodó képességének a Science tudományos lap új számában megjelent tanulmány szerint.

„Nemcsak a fajt magát veszítjük el egy-egy madár vagy emlősfaj kihalásakor, hanem velük együtt fontos ökológiai funkciójukat, a növényi magvak szétszórását is”

– mondta el az AFP-nek Evan Fricke, a tanulmány szerzője, a Rice Egyetem kutatója.

A növényi magvakat terjesztő állatfajok számának csökkenése a növényeknek azt a képességét károsítja, mellyel a melegedő hőmérséklet elől megfelelőbb környezetbe kerülhetnének. A tanulmány az első, amely globális becslést készített a jelenség méreteiről: a kutatók szerint az állatok terjesztette magvú növények az állatfajok kihalása miatt mostanra 60 százalékkal kevesebb eséllyel tartanak lépést a felmelegedéssel. A klímaváltozás az egész világon megváltoztatja az ökoszisztémákat, ami azt jelenti, hogy az a környezet, amely ma megfelelő egy fafajnak, a következő évtizedekben már barátságtalan lesz vele szemben. A csapadékosabb és megfelelőbb hőmérsékletű régiókban megélne a növény, de hogy oda eljusson, még mag korában kell megtennie az utat.

Az összes növény mintegy fele magjait állatokkal hordatja szét, melyek megeszik a gyümölcsöt vagy a termést. Más növények csak a szélre hagyatkoznak. 

Az amerikai-dán kutatócsoport állati tulajdonságokról szóló tanulmányok ezreinek adatait, valamit a gépi tanulást használta, hogy elkészítse a magterjesztő emlősök és madarak világtérképét. Összehasonlították a mai állapotot azzal, hogy milyen lett volna a helyzet az emberi tevékenység okozta kihalások és élőhelycsökkenés előtt. Olyan részleteket is kidolgoztak, hogy melyik állat milyen növény termését eszi, és milyen messzire juthat a mag az anyanövénytől. Gépi tanulással töltötték ki a hézagokat, melyek egyes kevésbé kutatott fajok esetében keletkeztek.

Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a megterjesztés csökkenése különösen súlyos volt Észak-Amerika, Európa, Dél-Amerika és Ausztrália mérsékelt övi területein, noha ezek kevés fajt veszítettek el. A veszteség kisebb volt Dél-Amerika, Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi régióiban, de felgyorsulna itt is, a több jellemző állatfaj – köztük az elefánt – kihalna.

(Kiemelt képünk illusztráció. A győri Xantus János Állatkert első afrikai elefántja (Loxodonta africana) 2021. június 4-én. A Bou-Bou névre keresztelt, tizenöt éves elefántbika a franciaországi La Fléche állatkertjéből érkezett Győrbe. MTI/Krizsán Csaba)