A NASA elhatárolódik a civilizáció összeomlásától

A csütörtökön kiadott közlemény szerint a NASA-nak nincs köze a nagy figyelmet keltő tanulmányhoz.

2014. március 22., 06:40

Mint arról március 17-én beszámoltunk, az amerikai Nemzeti Társadalom- és Környezetkutató Szintézisközpontban (SESYNC) készített tanulmány szerint a globális ipari civilizáció összeomolhat a következő évtizedekben a természeti erőforrások fenntarthatatlan kiaknázása, valamint a szegények és gazdagok között egyre szélesebbre nyíló szakadék miatt.

Március 20-án megjelent közleményében a NASA elhatárolódott a tanulmánytól: a NASA nem rendelt ilyen tanulmányt, nem vett részt az elkészítésében, és nem is ellenőrizte a szöveget, amely rövidesen megjelenik az Ecological Economics című folyóiratban ('Human and Nature Dynamics (HANDY): Modeling Inequality and Use of Resources in the Collapse or Sustainability of Societies címmel) – számolt be róla az Origo.hu.

A közlemény szerint ez egy a NASA-tól független egyetemi tanulmány, amelynek módszertani elemeit más, a NASA által végzett tevékenység során is felhasználják.

A NASA azért adta ki a közleményt, mert a nagy figyelmet keltő tanulmányról több médium úgy számolt be, mintha azt a NASA finanszírozta volna (nálunk is volt erre utalás). A sztorit elindító Guardian például ezt a címet adta: „Nasa-funded study: industrial civilisation headed for 'irreversible collapse'?”

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.