A magyar-amerikai pszichológus előtt tiszteleg ma a világ

De miért pont ma van Csíkszentmihályi Mihály a Google főoldalán?

2023. szeptember 29., 20:21

Szerző:

A magyar-amerikai pszichológus, író és professzor, Csíkszentmihályi Mihály előtt tiszteleg ma a világ több országában is a kereső főoldalán a Google. A fokozott koncentrációt és produktivitást eredményező „flow”, azaz teljes elmélyülés. Ezt a mentális tudatállapotot tanulmányozta és nevezte el Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, aki 89 éve ezen a napon, 1934. szeptember 29-én született az akkor Olaszországhoz tartozó Fiuméban – írja a HVG

 A II. világháború elől családjával 10 évesen 1944-ben Velencébe menekült, majd a háború miatti gazdasági helyzetben kimaradt az iskolából, hogy anyagilag segíthesse családját. A háború végérvényesen nyomot hagyott életében: a szenvedés látványa és megtapasztalása arra sarkallta, hogy életét a boldogság kutatásának szánja. Előbb a művészetek, a filozófia és a vallás felé fordulva keresett válaszokat, közben talált rá Carl Jung munkásságára, amely a pszichológia tudományához vezette. Már az Egyesült Államokban, 22 évesen kezdte meg pszichológiai tanulmányait a Chicagói Egyetemen. Ekkor figyelt fel arra, hogy a festők egyfajta transzba kerülnek alkotás közben, elveszítik időérzéküket, és csak az alapvető túlélést biztosító dolgokat veszik magukhoz, azon kívül csak munkájukra koncentrálnak. Ekkor fedezte fel és nevezte el a teljes elmélyülés állapotát: a flow-élményt.

Munkássága előtt tiszteleg születésének 89. évfordulóján a Google. A főoldalra kitett – szokás szerint a kereső nevét rejtő – animált grafika Magyarország mellett az Egyesült Államok, Brazília, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság, Írország és Izland felhasználóinak is látható. Csíkszentmihályi Mihály időközben a Kalifornia államban található Claremontba költözött, ahol 2021. október 20-án, 87 évesen állt meg a szíve.

(Kiemelt képünkön: Csíkszentmihályi Mihály, a magyar-amerikai pszichológust, írót és professzor. Fotó: Facebook emlékoldal)

Csaknem félezer indulóból a második helyen végzett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karának csapata a Cisco CyberCUP nemzetközi kiberbiztonsági versenyen – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény szombaton az MTI-vel.