A kétnyelvűség előnyei

Már eddig is több tanulmány bizonyította, hogy előnyös kis korban megtanulni több nyelvet. Legutóbb az Illinois-i Northwestern University kutatói jelentettek meg erről a témáról egy írást a Proceedings of the National Academy of Sciences-ban. A tanulmány szerint a több nyelv ismerete élesíti a hallást, javítja a koncentrációs képességet, segít abban, hogy valaki többféle feladatot tudjon egyszerre elvégezni. Ezenkívül megelőzi a szellemi képességek gyengülését. ()

2012. május 31., 15:27

A kutatók azt vizsgálták,hogy a több nyelv ismerete milyen változásokat idéz elő a hangok kodifikálásában az agynak olyan régen kifejlődött zónáiban, mint az agytörzs. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kétnyelvű ember agya más módon reagál a hangokra. Míg sokan különböző szellemi játékokkal, keresztrejtvényfejtéssel tartják karban agyukat, a kétnyelvűek ezt automatikusan, abból a tényből kapják készen, hogy ismernek és használnak nyelveket.

A kísérleteket két csoport serdülővel végezték. Az egyik csoport tagjai az angolon kívül spanyolul is beszéltek, a másik csoporté csak angolul. A tesztekben egy szótagot kellett különböző körülmények között felismerniük. Amikor a meghallgatás körülményei abszolút zavartalanok voltak, nem volt különbség a két csoport között az értékelésben. Háttér zajoknál azonban a több nyelvet ismerők sokkal jobban meg tudták különböztetni a elhangzott szótag árnyalatait. Jobban teljesítettek azokban a feladatokban is, amelyekhez hosszabb ideig tartó figyelem volt szükséges.

A kutatók véleménye, hogy ennek az az oka, hogy aki több nyelvet ismer, annak már a tanulás során erőfeszítéseket kell tennie a különböző hangok, frekvenciák felismeréséhez és ez a későbbiekben megtérül. Az egynyelvűek, akik nincsenek kitéve ilyen kihívásnak, később ilyen szempontból hátrányos helyzetbe kerülnek. A nyelvek ismeretének előnyeinél tartva, 2010-ben egy kanadai tanulmány kimutatta, hogy a többnyelvűség késleltetni tudja az Alzheimer-kór szimptómáinak megjelenését akár öt évvel is. Ilyen eredményt eddig egyetlen gyógyszerrel sem tudták elérni.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/