Az út a katasztrófa felé már elkezdődött

Bemutatta aggasztó adatait a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ.

2022. január 14., 06:31

Szerző:

A világ hatodik legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) az újonnan bemutatott hőmérsékleti adatok alapján csütörtökön.

A tudósok szerint a rendkívül meleg év egy hosszú távú felmelegedési trend része, amely gyorsulni látszik. A NASA, a NOAA és a Berkeley Earth is csütörtökön mutatta be az elmúlt év globális hőmérsékletére vonatkozó eredményeit, amelyek szerint a tavalyi értékek nem maradtak el nagy mértékben a szélsőségesen meleg 2016 és 2020 adataitól.

A NASA adatai szerint a tavalyi év 2018-cal holtversenyben volt a hatodik legmelegebb esztendő, míg a NOAA mérései szerint 2021 2018-at megelőzve lett a 6. legmelegebb év. A Berkeley Earth adatai is a 6. helyre sorolják a tavalyi évet. Gavin Schmidt klímakutató, a NASA vizsgálati csapatának vezetője szerint

„a hosszú távú trend nagyon, nagyon egyértelmű. És ez miattunk van. Nem fog elmúlni, amíg nem hagyjuk abba a szén-dioxid légköri mennyiségének növelését”.

A baj már elkezdődött

Az elmúlt nyolc év a nyolc legmelegebb volt a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta. Adataik szerint a globális hőmérséklet – tíz év átlagát számítva – 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint 140 éve. Az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a mérések kezdete óta.

A globális átlaghőmérséklet tavaly 14,7 Celsius-fok volt – állapította meg a NOAA. A legnagyobb mértékű melegedés az északi féltekén tapasztalható.

Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a mérések szerint.

Az elmúlt évben 25 ázsiai, afrikai és közel-keleti ország, köztük Kína, Nigéria, Banglades, Mianmar és Dél-Korea tapasztalta meg az eddig mért legmelegebb nyarat a Berkeley Earth szerint. A NASA és a NOAA számításai szerint 1976 volt a legutolsó év, amikor a Föld hűvösebb volt az átlagnál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)