8500 pingvin-pár jelent meg váratlanul

Kutatók két új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon több ezer fiókával.

2012. november 9., 15:17

Szerző:

Míg mintegy 2500 császárpingvin-fiókát nevelnek idén a madarak a francia Dumont d'Urville-állomás közelében az Antarktiszon, kutatók 6000 fiókát számláló, két új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel a Mertz-gleccser közelében, 250 kilométerrel arrébb. Mivel egy pingvinpár évente sikeresen általában egy fiókát nevelhet fel, a költőpárok populációja az Antarktisz eme területén a becslések szerint így több mint 8500 párt számlál, ami háromszorosa a becsült értéknek, írja a

hirado.hu.

A két új kolóniát november 1-jén és 2-án találták meg, az MSS Astrolabe fedélzetéről. A kolóniák a téli tengeri jégen találhatóak. Ez a jég veszi körbe a Mertz-glecser maradékát, melyből egy 80 kilométer hosszú, 40 kilométer széles és 300-400 méter vastag hatalmas jégfal vált le. Az állatok az eredeti Mertz-kolónia két alpopulációját alkothatják, melyek a gleccser széttöredezése után váltak szét, és most ismét igyekeznek letelepedni a kedvező környezetben. Az egyik csoport 2000, a másik 4000 fiókát ölel fel.

Dr. André Ancel, az egyik felfedező 1999 óta gyanítja, hogy a Mertz-gleccser közelében található egy császárpingvin-kolónia. Ekkor ugyanis egy ausztrál kutatóval több ezer pingvint figyeltek meg, amint ezen a területen mozogtak. Ezt a kolóniát aztán a brit antarktiszi csapat két kutatója dokumentálta 2009-ben műholdas felvételek alapján.

Azonban a gleccser 2010-es széttöredezése megkérdőjelezte a kolónia sorsát. Az új műholdas felvételek azt sugallták, hogy a madarak talán más helyszíneken próbálnak költeni. Az utóbbi 13 évben a francia csapat nem tudott a madarak nyomára bukkanni a szélsőséges téli időjárás és a madarak költését lehetővé tévő tengeri jég nyári eltűnése miatt.

Idén azonban úgy döntöttek, hogy módosítják az Astrolabe útvonulát és megpróbálják felkutatni a pingvineket. A Mertz-gleccser összeomlása jelentősen átalakította a környezetet, számos kisebb jéghegyet és tengeri jeget felvonultató kaotikus helyszínt hozott létre.

A francia kutatók kimutatták, hogy a brit csapat által az űrből észlelt kolónia kettészakadt. Az első – melynek tartózkodási helyét a brit csapat nemrégiben észlelte – mintegy 2000 fiókát ölel fel, míg a másodikban 4000 fiókát nevelnek. A második helyszínt teljesen véletlenül fedezték fel, 15 kilométerre az elsőtől, miközben tudományos helikopteres felmérést végeztek.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.