Varnus Xavér megdöbbentő titkot árult el Faludy Györgyről

Varnus Xavér arról beszélt, hogyan halt meg Faludy György csodálója és élettársa, Eric Johnson.

2023. szeptember 10., 07:21

Szerző:

Varnus Xavér visszaemlékezéseit közli a Blikk Faludy Györgyről. Az orgonaművész hosszú ideig jó barátja volt a 2006-ban 95 évesen elhunyt költőnek, és most megdöbbentő titkokat árult el a Pokolbéli víg napjaim szerzőjéről.

Az egyik titok Eric Johnson életének utolsó éveit érinti. Az amerikai férfi 1966-ban Máltán ismerkedett meg Faludyval, akivel ezután 36 éven keresztül éltek élettársi kapcsolatban. A költő azonban 2002-ben feleségül vette Kovács Fannit, és ezzel vége lett a kapcsolatának Johnsonnal:

„Eric sosem tudta feldolgozni Faludy elvesztését. Bánatában elment Tibetbe, és ott, miután megtudta, hogy súlyosan rákbeteg lett, a Himalája hegymászóinak legendás szállodájában, a Hotel Utse egyik szobájában az önkéntes halált választotta.”

Varnus Xavér egyébként a következőkkel jellemzi Faludy Györgyöt:

„rendkívüli jelenség volt: egy török dervis, egy reneszánsz trubadúr és egy középkori hippi keveréke. Zoknit soha nem hordott, nappal aludt, éjjel alkotott, és különös illatú és ízű teákat ittunk együtt. Lenyűgöző fantáziájú, végtelenül bűbájos ember volt, kinek igazi életműve azonban maga az élete, amelyben ma már kideríthetetlen arányban keveredett a költészet és a valóság.”

(Kiemelt kép: Varnus Xavér Facebookja)