Rúzsa Magdi nagy félelme: Emiatt kialakul majd a gyermekemben egy szeretetlenség az irányomban

Folytatódik Rúzsa Magdi vallomássorozata a hármas ikrei nevelésével kapcsolatban.

2024. május 21., 09:52

Szerző:

A YouTube-on publikált Rúzsa Magdi egy szponzorált videósorozatot, amiben dr. Sipos Lilla nevelés tanácsadóval beszélget Anyu Akadémia cím alatt. A tízrészes széria legfrissebb, eheti epizódjában a szeretetről és a bizalomról van szó.

Rúzsa Magdi nem mert elvenni dolgokat a gyerekeitől

Rúzsa Magdi a legutóbbi, alább megtekinthető epizódban egy jópofa példán keresztül mutatja meg, milyen félelem élt benne a gyerekeivel kapcsolatban. Az énekesnő hármas ikreket nevel, akik most februárban lettek két évesek. Lujza, Keve és Zalán közül az egyik kicsit igazi gyűjtőszenvedéllyel áldotta meg a sors az anyuka beszámolója szerint.

„Azon kaptam az egyik gyerekemet, hogy gyűjtögető típus. Szerintem én is az vagyok a magam módján, de felnőtt vagyok, tehát azért már tudom a határokat. Azon kaptam magam, hogy egyre több fakanál van a kezében, egyre több fakanál van az asztalon. Féltem, hogy »Úristen, mi lesz ennek a vége?!« Egyik alkalommal úgy döntöttem, hogy na jó, most hagyom, mert kíváncsi vagyok, hogy hol van nála a vége. És rájöttem arra, hogy ott, ahol én mondom. De ehhez is idő kellett. Ha én hagyom, hogy négyszáz legyen nála, akkor biztos, hogy így fog menni egész nap, mindenhova viszi az összeset magával. És most meg rájöttem arra, hogy meg lehet vele beszélni, és megmondani, hogy »figyelj csak, ezeket most tegyük le, mert megyünk enni, kettő pont elég nálad, amíg étkezünk, jó?« És akkor azt mondja, hogy »jó.«”

Ez a bizonyos gyerek egyébként Zalán lehet, mert róla az énekesnő korábban azt írta az Instagramon, hogy Zaki a kedvenc fakanalát még Tenerifére is magával vitte.

Rúzsa Magdi mindenesetre azért meséli el ezt a példát, mert az ilyen szituációk vezették rá, hogy a gyerek nem feltétlenül éli meg traumaként, ha rászólnak, vagy az édesanyja nem enged neki bizonyos dolgokat. Az énekesnő tapasztalata az, hogy a legtöbb esetben ezt meg lehet beszélni a kicsikkel:

„Ezt is meg kell érteni neked is, szülőnek, hogy igenis mondhatsz neki dolgokat és ő meg fogja érteni. És az elején, hogyha hisztizik, majd meg fogja érteni, hogy egyébként miért fölösleges az, amit csinál, mert hiszen a kettő legfontosabb ott van. Vagy például azt lehet mondani, hogy »amit most éppen nem használsz, azt tegyük be a fiókba!« Nekem is meg kellett oda érkeznem, hogy egyáltalán fel merjem vetni a gondolatot, hogy »gyere, tegyük be a többit a fiókba, mert az egyébként nem kell.« Volt bennem egy furcsa félsz az elején, hogy ha én bizonyos, számára fontos dolgokat néha elveszek vagy megfosztom tőle (miközben nem megfosztom, csak a helyére teszem nyilván, addig, amíg úgyse kell neki), hogy akkor kialakul majd benne egy szeretetlenség az irányomban.”

Rúzsa Magdi azt mondja, hogy mint jópár más anyai félelme, ez is megalapozatlan volt: attól még, hogy néha bizonyos dolgokat nem enged, a gyerekei ugyanúgy szeretik őt. Mint mondja, azt tapasztalta azonban, hogy ez a félelem nemcsak benne merült fel, hanem szerinte sok más szülő küzd ilyesmivel:

„Van benned egy ilyen fura félsz, hogy »hú, akkor majd nem fog szeretni a gyerekem!« És rájöttem arra, hogy ez nem így működik.”

Alább található a videó, amiben aztán a szakértő hozzáfűz még néhány fontos gondolatot a fentiekhez.

(Kiemelt kép: YouTube/Rúzsa Magdolna)