Előkerültek Pécsi Ildikó eddig nem látott szerelmes levelei

Pécsi Ildikó szeretett férjének, Szűcs Lajosnak írta.

2021. december 4., 11:39

Szerző:

Egy éve hunyt el Pécsi Ildikó, Magyarország egyik legnépszerűbb színésznője. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész nem sokkal férje, az olimpikon Szűcs Lajos halála után ment el, szerelmük és hűségük egymás iránt már-már legendás volt.

A pár 1969. január 4-én házasodott össze, és egészen halálukig hű társaik voltak egymásnak. Kapcsolatuk sok mindent túlélt, házasságuk elején például volt, hogy hónapokig nem látták egymást, ilyenkor leveleztek és naplót írtak egymásnak. Ezek az írások a színésznő fogadott fiára, L. Péterfi Csabára maradtak, aki könyvet tervez kiadni belőlük. A Blikk most ezekből közölt részleteket, melyekből egyértelműen kiderül, mennyire szerették egymást.

„Drágám, drágám, drágám, drágám! Már alig várom, hogy visszaérjen Pista és sokat meséljen Rólad. Mondj el neki mindent, hogy megy a játék, hogy érzed magad, hiszen tudod, minden érdekel. Édes öreg Férjem, Drága kicsi Fiam atyja, írj sokat”

– írja Pécsi Ildikó egyik feljegyzésében.

Egy másik levelében pedig arról számolt be férjének, hogy fiatal feleségként lassan kezd megbarátkozni a házimunkával is.

„Tudod, az eddigiekkel ellentétben nem utolsó napra hagyok mindent, hanem szépen lassan megcsinálom a dolgokat, hogy egy pihent, kedves feleséget találj, mire hazajössz.”

L. Péterfi Csaba szerint szerelmük egy percre sem halványult el, hogy volt, hogy csak ünnepekkor találkoztak.

„Voltak olyan évek, amikor Lajos csak az ünnepeket töltötte otthon Megbeszélték, hogy naplót írnak, amelybe minden részletet lejegyeznek. Amikor hosszú idő után újra találkoztak, csak kicserélték a füzeteket, és elolvasták, hogy mi történt a másikkal. Lajos így élhette át, ahogy a fiuk felállt, járni vagy beszélni kezdett, hiszen ezekben a fontos pillanatokban nem lehetett jelen. Persze nemcsak a hétköznapi történésekről számoltak be, hanem ezeken a lapokon vallottak szerelmet egymásnak. Amikor látták, hogy a társuk milyen gyönyörű szavakkal ír az érzéseiről, könnybe lábadt a szemük. Nem csoda, akkoriban bonyolult és hosszadalmas folyamat volt külföldre telefonálni, hetente maximum egy vagy két percre hallhatták egymás hangját. A leírt sorok viszont mindenért kárpótolták őket”

– mesélte a lapnak a színésznő fogadott fia.

(Kiemelt kép: MTVA/ Zih Zsolt)