Kossuth-díjat kapott, de még a gyerekeinek se mondta el a neves színész

A Kossuth-díj az egyik legnagyobb hazai elismerés, a Nemzeti Színház színésze azonban nem árulta el a gyermekeinek, hogy idén ő kapja meg.

2024. március 15., 17:56

Szerző:

 

Csütörtök délután, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adták át a 2024-es Kossuth-díjakat. Elismerésben részesült többek között Leslie Mandoki, Tolcsvay László zenészek és Trill Zsolt színművész is. Trill gyermekei csak a hírekből értesültek arról, hogy Kossuth-díjat kapott az édesapjuk – írta meg a Blikk. A színművész számára az öröm mellett ugyanekkora édes terhet is jelent az elismerés, amit szeretne húsvét után egy nagy összejövetelen megünnepelni a szeretteivel.

Az 51 éves Trill Zsolt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartozik, pályafutása a kezdetektől összefonódik a színházalapító-rendező Vidnyászky Attilával. Számos, a beregszászi társulatnak nemzetközi elismerést is hozó darabban alakított fontos szerepeket, majd ő is követte Vidnyánszkyt a debreceni színházba. Több rangos állami és szakmai díjban is részesült, 2013-tól a budapesti Nemzeti Színház művésze. Házastársa Szűcs Nelli, aki szintén színész. Két gyermekük van: Helga és Bertalan.

„Nagyon boldog vagyok, főleg attól, hogy a környezetem mennyire tud az én sikeremnek örülni. Azóta folyamatosan csörög a telefonom, nem győzőm fogadni a sok gratulációt. Ugyanakkor az is bennem van, hogy innentől kezdve még többet kell dolgoznom, mert Kossuth-díjasként még nagyobb rajtam a felelősség” – mondta a Nemzeti Színház művésze.

Mint mondja, sosem fogalmazta meg magában, hogy vágyna erre a díjra, de biztos benne, hogy valahol hátul ott motoszkált ezt a gondolat a fejében.

A díj egyelőre az ebédlőasztal közepén van, mert a szomszédjai is átjárnak megcsodálni.

„Még nem tudom, hol lesz a végső helye, meg kell találni a legmegfelelőbbet. Azzal sem foglalkoztam, hogy mihez kezdek az ezzel járó honoráriummal, majd a Jóisten segít megtalálni hol lesz a legjobb helye” – fogalmazott Trill, aki szeretne egy ünnepséget szervezni a díja tiszteletére.

„A feleségem, édesanyám, testvérem és a sógorom tudták, hogy kitüntetést kapok, de a gyerekeimnek meglepetésnek szántam, így ők a többi rokonnal és baráttal együtt a hírekből tudták meg. Azonnal hívtak is, de nem tudtunk sokat beszélni, mert egyből rohantam előadásra. Húsvét után velük és minden olyan emberrel, aki fontos számomra, szeretnék egy nagy ünnepséget szervezni, mert ez a díj nekik is köszönhető” – tette hozzá a Kossuth-díjas művész.

(Kép forrása: Nemzeti Színház)