3+1 recept: kímélő ételek a két ünnep között

Ha már nem bírja a mértéktelen evést és a nehéz ételeket, mutatunk néhány ízletes, de kímélő receptet.

2021. december 28., 12:26

Szerző:

Miután túl vagyunk a megterhelő ünnepi étkezéseken, hiába roskadozik a hűtőszekrény a finom ételektől, egyszerűen képtelenség elfogyasztani azokat, mert valami könnyedebbre vágyunk. A karácsonyi nagy lakomák után és a szilveszteri habzsolás előtt érdemes egy picit könnyedebb étrendet választani, és kicsit tehermentesíteni a gyomrot valamint a szervezetet. Ajánlott kerülni a magasabb szénhidráttartalmú ételeket, és olyanokat választani, amelyek könnyebbé teszik az emésztést. Az alábbiakban néhány ilyen ételt gyűjtöttünk össze.

Fetasajtos sült zöldség 

A sok húsos finomság után jól fog esni egy zöldségekben gazdag étel.

Elkészítési idő: 45 perc 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 db sárgarépa
  • 3 db édesburgonya
  • 4 db sütni való burgonya
  • 4 db kisebb lila burgonya
  • 2 fej cékla
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • Fél fej brokkoli
  • 1 db citrom
  • kakukkfű, rozmaring, só, bors
  • olívaolaj, balzsamecet
  • fetasajt

Elkészítés:

1. 180 fokra előmelegített sütőre lesz szükségünk, egy tepsit pedig előzetesen kibélelünk sütőpapírral.
2. Minden hozzávalót megpucolunk, megmosunk, majd lehetőleg egyenlő nagyságú kockákra vágunk. A brokkolit rózsáira szedjük, a fokhagymákat viszont csak gerezdjeire bontsuk szét, ne pucoljuk meg. A citromot mossuk meg és vágjuk gerezdekre.
3. Az összes hozzávalót helyezzük a tepsibe, sózzuk, borsozzuk illetve szórjuk meg zöldfűszerekkel ízlés szerint. Keverjük át a tepsi tartalmát olívaolajjal, spricceljük meg balzsamecettel és öntsünk alá egy kevés vizet.
4. A sütést kezdhetjük letakarva, majd az első 10 perc után folytathatjuk takarás nélkül. Időnként óvatosan forgassuk át a zöldségeket, úgy süssük készre.
5. Ha már minden puha, rámorzsolunk egy csomag fetasajtot és langyosan tálalhatjuk is.

 (Kép: Shutterstock)

Zelleres kölesgombócleves 

A zeller alacsony kalóriatartalma mellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így ez nem csak egy kímélő leves, de még jótékony hatással lehet az immunrendszerünkre is. 

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 bögre köles
  • 1 közepes zellergumó
  • 2 evőkanál szűz olívaolaj
  • 2 közepes sárgarépa, karikákra szeletelve
  • 2 nagy petrezselyemgyökér, karikákra szeletelve
  • 1 kis vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1,5 l víz
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg trappista sajt, lereszelve
  • 5 dkg vaj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • kis csokor zeller- és petrezselyemzöld, finomra aprítva

Elkészítés:

1. Külön tesszük fel főni a kölest háromszoros mennyiségű vízben, kis lángon, lefedve, és külön a zellergumót annyi vízben, amennyi ellepi.
2. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát az olajon néhány percig pirítjuk, majd egy kevés vízzel felöntjük, és megpároljuk.
3. Összekeverjük a sajtot a vajjal, a fehér borssal, a fokhagymával és a szerecsendióval.
4. A megfőtt kölest burgonyatörő segítségével még forrón pépesítjük, majd a liszttel, a tojással és egy kis sóval összegyúrjuk. A kapott masszát 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik közepébe a sajtos-vajas keverékből 1 kiskanálnyit helyezünk, és mindet gombóccá formáljuk.
5. A kölesgolyókat külön fazékban, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük.
6. A zellert pépesítjük, majd a sárgarépás alaphoz keverjük. Ezután a gombócok főzővizével felöntjük úgy, hogy kb. 1,5 liter legyen a kapott mennyiség. A tejszínnel bekeverjük, zeller- és petrezselyemzölddel meghintjük, majd a tányérokba helyezett gombócokra kanalazva frissen tálaljuk.

 (Kép: Shutterstock)

Sült csirkemell spenóttal és tojással 

A spenóttól nem csak erősebbek lehetünk, mint Popey, de vastartalmának köszönhetően élesíti a memóriánkat és felélénkíti az agyműködésünket is. 

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 3 ek szójaszósz
  • 4 db tojás
  • 20 dkg konyhakész bébispenót
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 tk citromlé

Elkészítés:

1. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd négy szeletre vágjuk.
2. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a hússzeleteket. Szójaszószt és 1-2 ek vizet öntünk hozzá, és közepes lángon puhára sütjük/pároljuk a húsokat.
3. Mindeközben a tojásokat keményre főzzük, ez nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ezután hideg vízzel lehűtjük őket, és meghámozzuk.
4. A spenótot összeforgatjuk az olívaolajjal és a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk. A keveréket tányérokra halmozzuk, és mellé helyezzük félbevágva a főtt tojásokat, valamint a felcsíkozott hússzeleteket.

 (Kép: Shutterstock)

Rákkoktél 

Ez az egyszerű, mediterrán ízvilágú saláta a friss avokádótól és a tenger gyümölcseitől egyből a nyárba repíti, ha már unja a hideget. 

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 db avokádó
  • 1 ek citromlé
  • 2 db paradicsom
  • 1 csokor kapor
  • 2 ek főzőtejszín
  • 2 ek majonéz
  • őrölt bors
  • 25 dkg rák
  • salátalevél
  • kapor

Elkészítés:

1. Az avokádót hosszában kettévágjuk, a magját eltávolítjuk, a héját lehúzzuk. A húsát kockákra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk, hogy megelőzzük a bebarnulását.
2. Megmossuk a paradicsomot és a kaprot is. Felitatjuk róluk a folyadékot, előbbit kis kockákra, utóbbit apróra vágjuk.
3. A főzőtejszínt, a majonézt, a kaprot, a paradicsomot és az avokádót összekeverjük, majd ízlés szerint sóval, borssal, és esetleg citromlével ízesítjük.
4. A rákot lecsepegtetjük és belekeverjük a salátába.
5. Eközben a salátaleveleket is megmossuk, és hagyjuk megszikkadni. A látvány kedvéért négy kis üvegtányért, vagy kelyhet kibélelünk vele, majd a rákkoktélt beletöltjük. Kaporral díszíthetjük, és friss bagettel vagy pirítóssal tálalhatjuk.

(Kép: Shutterstock)

(Kiemelt kép: Shutterstock)