Egy felejthetetlen művész: 15 éve hunyt el Kaszás Attila - Így emlékeznek rá a pályatársak

15 évvel ezelőtt hunyt el Kaszás Attila.

2022. március 23., 07:21

Szerző:

15 éve már annak, hogy Kaszás Attila, hazánk egyik legkiválóbb művésze elhunyt. A színész a Tizenkét dühös ember című előadás kezdete előtt esett össze. A színészt a mentőben újraélesztették, majd a kórházban agyvérzést állapítottak meg nála. Négy napon keresztül kómában feküdt, életét a március 22-én éjszaka elvégzett tehermentesítő koponyaműtét sem tudta már megmenteni: március 23-án este elhunyt. A pályatársak, barátok a mai napig gondolnak a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás Attilára.

Szarvas József Kossuth-díjas színész szintén jó barátja volt Kaszásnak. Most a Blikknek adott interjút, amiben arról is szó esik, hogy bizony előfordulhat, hogy a néhai színész fia édesapja nyomdokaiba léphet. A színész a mai napig sokat beszél Kaszás Attila gyerekeivel, nemrégiben a 17 éves Jancsika kereste fel. 

„Nemrégiben a fia, Jancsi keresett meg. Versmondó versenyre készült, és a segítségemet kérte, hogy miként készüljön fel rá. Nagyon tehetséges, és ha ez szorgalommal társul, akkor kiváló művész lehet belőle. Csak ő tudhatja, hogy követi-e majd az édesapját a pályán, de szerintem nagy esély van rá, hogy egyszer őt is a színpadon láthassuk. Az biztos, hogy volt honnan örökölnie a tehetségét, látom benne azt az erőt, amely Attilából áradt”

- mesélte a lapnak Szarvas József.

Kálloy-Molnár Péter szintén megszólalt. A színész a mai napig fájdalommal gondol a barátja elvesztésére. Sőt, amikor a színész egy darabot rendez rendszeresen eszébe jut, hogy Kaszás Attila milyen lenne ebben, vagy abban a szerepben. Utolsó beszélgetésük során Kaszás Attila apaként adott tanácsot Kálloy-Molnárnak.

„Utoljára a Három nővér előadása előtt beszélgettünk, akkor azt tanácsolta nekem, akinek nemrég született meg a kisfia, hogy fogadjunk bébiszittert, nem szégyen segítséget kérni, és nagyon megkönnyíti a majd a dolgunkat”

- mesélte a Blikknek a színész.

Trokán Péter, aki szintén jó barátja volt a 15 évvel ezelőtt elhunyt színésznek elárulta, hogy Kaszás Attila vele osztotta meg először az örömhírt, hogy édesapa lesz:

„Róla egy szó jut először eszembe: a tisztaság. Tiszta volt a tekintete, a gondolatai, a beszéde, a szándéka és a kézfogása is. Emlékszem, egy előadás után sétáltunk hárman, Attila, Ildi és én, ők pedig huncutul mosolyogtak egymásra, majd Attila azt kérdezte Ilditől: elmondjuk neki? Aztán elmondta, hogy épp akkor derült ki, az első babájukat várják. Sajnos a kislánya születését már nem tudta megvárni, bár úgy tudom, az érkezéséről tudott és nagyon örült neki.”

Balázsovits Edit, Kaszás Attila egykori szerelme szintén nyilatkozott. A két színész öt évig alkotott egy párt, de a szakításuk után is megmaradt közöttük a jó viszony. A Jászai Mari-díjas színésznő elmondta, hogy a fájdalom enyhül, de a hiányérzet sosem szűnik meg. A színésznő sokszor kikérné Kaszás Attila véleményét bizonyos dolgokról.

„Sokat tanultam tőle a szakmáról, hozzáállásról, sok mindenről, szerettem vele megbeszélni az aktuális dolgokat, nagyon hiányzik, hogy ezt már nem tehetem meg. Szerintem normális, ha az emberek jóban maradnak ha véget ér a kapcsolat. Én barátként továbbra is szerettem őt, sőt, még most is szeretem. Öt évig voltunk együtt, az sok idő, főleg, hogy a húszas éveim elején volt mindez, amely meghatározó időszak”

- mondta a színésznő a lapnak.

A Jászai Mari-díjas színésznő gyakran felidézi, amikor egykori párja azt mondta neki: "Pötyi, örökké nem eshet".

„Egyedül ő hívott így engem, az idézet pedig a Holló című filmből van. Ha szomorú voltam valamiért gyakran ezt ismételgettem magamban. Amikor utoljára kijöttem tőle a kórházból épp esett az eső, és akkor is ez jutott eszembe...”

- mesélte Balázsovits Edit. 

Eszenyi Enikő is gyászol

Eszenyi Enikő szívszorító videóval gyászol Kaszás Attila születésnapján

(Kiemelt kép: a Vígszínház hivatalos Facebook-oldala)