A Jóbarátok Chandlerje drámai vallomást tett: életveszélybe sodorták a drogok, hónapokig kómában volt

Matthew Perry alakította Chandlert a Jóbarátokban: 49 évesen vitte el majdnem a drogfüggőség.

2022. október 20., 12:31

Szerző:

A Jóbarátok egyik főszereplőjeként Matthew Perry a '90-es évek közepe számít világsztárnak: Chandler Bing szerepe elképesztő népszerűséget hozott neki. Az utóbbi időben azonban inkább magánéleti problémái miatt hallunk róla, és az 53 éves színész most mindent megírt november 1-én megjelenő önéletrajzában.

A People magazin írja, hogy Perry könyve azzal kezdődik, hogy 49 évesen kis híján meghalt. Azt akkor, 2018-ban is lehetett tudni, hogy vastagbélproblémákkal küszködik, de a színész csak most meséli el, hogy vastagbele perforálódását igazából az opioidhasználat okozta. Matthey Perry két hónapig volt emiatt kómában. Összesen öt hónapot kellett kórházban töltenie, az orvosok 2% esélyt adtak neki a túlélésre. Végül mégis életben maradt, és a gyógyulási folyamat részeként kilenc hónapig kolosztómiás zsákot használt.

Perry már huszonéves kora óta alkoholfüggőséggel küzdött, majd a szeszhez társultak később a kábítószerek. A színész így beszél erről az időszakról:

„nem tudtam abbahagyni. Ha kijön hozzám a rendőrség , és azt mondják: »ha ma este iszik, lecsukjuk«, elkezdtem volna csomagolni. Nem tudtam abbahagyni, mert a betegség és a függőség progresszív. Tehát egyre rosszabb és rosszabb lesz, ahogy az ember öregszik.”

Perry elmeséli, hogy amikor a betegsége miatt rosszul volt, színésztársai mindig támogatták, segítették. Kiemeli, hogy a Jóbarátoknak egy évadát, a kilencediket sikerült józanul végigcsinálnia – pont ezért az évadért jelölték a legjobb színész díjára. De sajnos ez sem volt elég neki ahhoz, hogy a függőséget legyőzze. Összesen 15-ször volt elvonón, gyakran a külsején is látszott, mennyire rosszul van.

„Ha tényleg meghaltam volna, az mindenkit sokkolt volna – de nem lepődött volna meg senki”

– így viccel most Matthew Perry arról, mennyire közel került a halálhoz. Amikor kómába került és két hónapig egy gép tartotta életben, ugyanaznap négy másik embert is ilyen gépre kapcsoltak. Ötük közül csak Perry ébredt fel.

A könyv címét úgy lehetne magyarra fordítani, hogy Jóbarátok, szeretők és az a borzalmas dolog.

(Kiemelt kép: Matthew Perry Instagramja)