Itt az igazság a titkos szerről, amivel a magyar sztárok gyorsan fogynak

Azért nem veszélytelen a módszer. 

2021. július 6., 09:33

Szerző:

A sztárok is csak emberek, ők is küzdelmes harcot vívnak a tökéletes alakért, amit gyakran nem a kitartó munkának és az egészséges táplálkozásnak, hanem különböző fogyást elősegítő szereknek köszönhetnek. Informátoraink megtudták, a hazai sztárok hirtelen fogyása is mostanában egy vényköteles gyógyszernek köszönhető. Ennek jártunk most utána.

Manapság gyakran olvasni hihetetlen módszerekről, diétákról, amiktől a hírességek néhány hónap alatt, vagy akár egy-két héten belül is tetemes súlytól szabadulhatnak meg. Ezeknek a fogyásoknak a receptje a sztárok elmondása alapján a kemény és kitartó sport egy személyi edzővel, vagy az életmódváltás, hiszen a fogyás 70 százalékban az étkezésen múlik, legalábbis ezt mondják. Arról azonban senki nem beszél, hogy milyen különböző fogyást segítő szerekkel egészítik ki mindezt, maximum, ha felkérik őket a termék reklámozására. Informátoraink megtudták, hogy amit ma a legtöbb sztár használ, azok a liraglutid tartalmú szerek, ezek között is leginkább a Saxenda injekció a favorit, amely egy vényköteles készítmény, amelyet orvosok kóros elhízás, vagy egyéb súlyos betegségek mellett kialakult testsúlynövekedés esetén szoktak felírni.

A liraglutid hatóanyag szerkezete hasonló a bélben természetesen előforduló, étkezés után felszabaduló glükagonszerű peptid-1 nevű hormonhoz. Ez az agyban lévő, az étvágyat szabályozó receptorokon keresztül hat, fokozza a teltségérzést, így csökkenti az éhségérzetet. A készítmény segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, amikor a vércukorszint túl magas, és lassítja az étel gyomron keresztül történő áthaladását is. Ez bár elsősorban egy cukorbetegek számára kifejlesztett gyógyszer, a kutatások kimutatták, hogy az egészségesek számára is alkalmazható. A betegtájékoztató szerint a szívre és az érrendszerre akár pozitív hatással is lehet, de olyan mellékhatásokat okozhat, mint a hányinger, az étvágytalanság, a gyomorfájdalom, ritkább esetben hasnyálmirigy-gyulladás.

Megkérdeztünk egy orvosszakértőt, hogy tényleg ez a szer lehet-e a könnyű és gyors súlycsökkentés titka, illetve, hogy érdemes-e akár minimálisan is kockáztatni az egészséget a gyors fogyás érdekében.

„Valóban manapság nagyon keresettek ezek a fogyasztószerek, amik a drága, de hatástalannak bizonyuló vény nélkül kapható elődeikkel szemben tényleg hatásosak. Már több ehhez hasonló hatásmechanizmussal rendelkező gyógyszer létezik, azonban eddig csak ennek engedélyezett a használata nem cukorbetegeken Magyarországon. Ezzel 5-6 hónap alatt akár a teljes testsúly 10-15%-át is leadhatjuk, ám mindenképp érdemes előtte orvossal konzultálni, és nem csak azért, mert ezek a gyógyszerek vénykötelesek, hanem mert fel kell mérni a páciens állapotát, hogy valóban indokolt-e nála a szer használata”

– nyilatkozta a 168 órának Prof. Dr. Lakatos Péter endokrinológus.

A gyógyszer alkalmazása ugyanis a testtömegindex mértékétől is függ. A 27-nél kevesebb értékű testtömegindex-szel rendelkezőknek például nem ajánlott ez a módszer. A kérdés már csak az, hogy néhány kiló mínuszért érdemes-e az embernek egy gyógyszerhez fordulni, amit hetente kell beinjekciózni, a sport és a kiegyensúlyozottabb táplálkozás helyett.

(Kiemelt kép: Illusztráció Forrás: Shutterstock)