3 nagyon gyors, mégis látványos ünnepi sütemény
Ízletes vendégváró sütemények anélkül, hogy órákat kellene állnia a konyhában.
A karácsonyi sürgés-forgás során a dekorálás, a takarítás, és az ajándék vásárlás mellet nem mindig marad idő mindenre. Azonban az ünnep mégsem az igazi egy finom sütemény nélkül, ezért most mutatunk három ínycsiklandó, ugyanakkor villámgyorsan elkészíthető sütireceptet.
Gyümölcsös püspökkenyér dióval és csokival
Ezt a receptet azoknak ajánljuk, akik már unják a bejglit, és kipróbálnának valami hasonlóan finom, de kevésbé munkaigényes süteményt.
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 1 db püspökkenyérhez
Hozzávalók:
- 30 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg dió
- 10 dkg tejcsoki
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 5 tojás
- 2 dl tej
Elkészítés:
1. Keverjük össze a lisztet a felaprított dióval, a darabokra tört tejcsokival, valamint az aszalt gyümölcsökkel. A tojásokat válasszuk ketté.
2. A sárgájukat keverjük habosra a cukorral, majd szitáljuk bele a lisztes keveréket. Adagoljuk hozzá a tejet is, hogy könnyebb legyen összekeverni.
3. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a sütimasszába. Vajazzunk ki egy őzgerincformát, szórjuk be liszttel, majd öntsük bele a püspökkenyér tésztáját. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és addig süssük a süteményt, míg aranybarnára pirul.

(Kiemelt kép: Shutterstock)
Almás-diós rétes
Egy finom házi rétesnek senki nem tud ellenállni, így bátran ajánljuk az elkészítését az ünnepek alatt.
Elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 2 db alma
- citromlé
- 2 ek kristálycukor
- 0,5 tk őrölt fahéj
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 csomag konyhakész leveles tészta
- 10 dkg dióbél
- 10 dkg aranymazsola
- vaj
- porcukor
Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, ezután cukorba, őrölt fahéjba és zsemlemorzsába forgatjuk.
2. Felvágjuk a kitekert tésztát két, egyforma méretű darabra, és azokra helyezzük az almás keveréket, a durvára vágott diót, illetve a korábban már megmosott és lecsepegtetett mazsolát.
3. Feltekerjük a tésztalapokat, majd vékonyan megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal. Kibéleljük a tepsit sütőpapírral, ezután beletesszük a réteseket, és 220 fokon 20 percig sütjük, lehetőleg sütő középső részében. A sütés végeztével hagyjuk kissé kihűlni a süteményeket, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálalhatjuk.

Omlós vaníliás kifli
Ha egy egyszerű, de nagyszerű süteménnyel szeretné lenyűgözni az érkező vendégeket, készítse el ezt a receptet.
Elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
- 12 dkg darált mogyoró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- késhegynyi sütőpor
Elkészítés:
1. Morzsoljuk a lisztbe a puha vajat, majd szórjuk bele a sütőport is. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a mozsárban összetört mogyorót, valamint a tojásokat, majd gyúrjuk össze a tésztát. A tésztából formázzunk 2 cm vastagságú rudat, és vágjuk kisujjnyi darabokra. Sodorjuk és lapítsuk le, hajlítsuk kifli alakúra, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire őket.
2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és 12-15 perc alatt süssük világosbarnára a kifliket. A meleg kifliket hintsük meg kristály-, vagy vaníliás cukorral.

(Kiemelt kép: Shutterstock)