Ismét gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg Alec Baldwint

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ismét vádat emeltek Alec Baldwin színész-rendező ellen egy 2021. októberi filmforgatáson történt haláleset miatt.

2024. január 20., 07:40

Szerző:

Alec Baldwin elleni újabb büntetőeljárásról Új-Mexikó állam vádesküdtszéke döntött Santa Fe-ben a különleges ügyészek kezdeményezésére, akik egy új fegyverszakértői vizsgálat eredménye nyomán újították meg a vizsgálatot.


Alec Baldwin ellen tavaly áprilisban egyszer már ejtették a gondatlan emberölés vádját. Akkoriban a fegyverszakértői vizsgálat alapján megalapozottnak látták a művész magyarázatát, miszerint nem volt köze ahhoz, hogy a Rust című western forgatásán éles lőszerrel töltött pisztoly elsült és Halyna Hutchins operatőr halálát okozta.


Az újabb vád lőfegyver hanyag kezeléséről, és a szükséges óvatosság hiányáról szól. Az ügyészség arra is hivatkozik, hogy egy új fegyverszakértői vizsgálat kizárta, hogy a tragédiát okozó kelléktárgy anélkül elsülhetett, hogy valaki meghúzta volna ravaszát.


Alec Baldwin az eredeti nyomozás során, és több interjúban is azt állította, hogy ugyan hátra húzta a fegyver kakasát, ám a pisztoly anélkül működésbe lépett, hogy a ravaszt meghúzta volna.

Akár 18 hónapot is kaphat Alec Baldwin

A CNN szerint a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját „lőfegyver gondatlan használata”, illetve „kellő körültekintés nélkül, gondatlanságból elkövetett emberölésként” pontosították. Amennyiben elítélik, Baldwin akár 18 hónapos börtönbüntetésre és 5000 dolláros pénzbírságra is számíthat.

„Alig várjuk a bírósági tárgyalást” – reagáltak a hírre Baldwin ügyvédei, Luke Nikas és Alex Spiro, akik, akárcsak védencük, továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Baldwin nem bűnös. 

A színész és Hannah Gutierrez-Reed kelléktáros ellen tavaly január 31-én emeltek vádat, több mint egy évvel azután, hogy 2021 októberében az új-mexikói Santa Fében, a Rust című western forgatása közben Baldwin lelőtte a vezető operatőrt, a 42 éves Halyna Hutchinst és megsebesítette Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan módon éleslőszer volt.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy a filmért felelős produkciós cég nem tartotta be a lőfegyver-biztonsági eljárásokat a forgatás során. A színész azt állítja, úgy tudta,  vaktöltény van a fegyverben, továbbá azt is, hogy a színésznek a feladata csupán addig terjedt a forgatáson, hogy a jelenetek változtatásába beleszóljon és szereplőket válogasson. A színész és védői a korábbi felmentő ítélet után egy közleményben azt írták, Baldwinnak nem volt köze a lőfegyver-biztonsági eljárásokhoz.


A Rust című film forgatását mintegy másfél év szünet után tavaly áprilisban indították újra új helyszínen, Montana államban.

(Fotó: Angela Weiss / AFP)