Gálvölgyi János ügyéről egy mentőirányító is megszólalt: A nagy nyilvánosság rásegített erre a vizsgálatra

Gálvölgyi János ügyéből botrány, majd vizsgálat lett, most két kolléga szólalt meg.

2023. május 15., 07:35

Szerző:

Az ATV Híradójában is szó volt Gálvölgyi János ügyéről: a csatorna egy kardiológust és egy mentésirányítót szólaltatott meg. A 74 éves színész ügy még a múlt héten pattant ki: szerdán délelőtt lett rosszul, lánya bevallása szerint nem kapott rendesen levegőt, félrebeszélt. A mentő mégsem indult el érte, és végül a színész lányai vitték be autóval a legközelebbi kórházba, ahol azonnal az intenzívre került. A részleteket ide kattintva olvashatja el.

Nos, azóta megerősítették, hogy Gálvölgyi Jánosnak tüdőembóliája lett, amit az ATV-nek nyilatkozó kardiológus szerint a mentésirányítónak fel kellett volna ismernie a tünetekből. Egy tüdőembóliás beteget tilos mozgatni, ezért a színész két lánya rosszul tették, hogy apjukat bevitték autóval, de ezt persze ők nem tudhatták. Mindenesetre azt tanácsolja a szakértő, hogy súlyos állapotban lévő beteget veszélyes lehet önállóan bevinni a kórházba, érdemesebb még egyszer telefonálni a mentőknek.

A csatornának nyilatkozó mentésirányító így fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy ekkora botrány és vizsgálat lett volna-e az esetből, ha nem egy országosan ismert színészről van szó:

„szerintem nem. Úgy gondolom, hogy a nagy nyilvánosság, a sajtóhírek rásegítettek erre a vizsgálatra.”

A vizsgálat egyébként már le is zárult, és az esetben eljárt mentésirányítót szintén az ATV szerint elmarasztalták a következők szerint:

„a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.”

Pintér Sándor belügyminiszter még további vizsgálatot is elrendelt: át kell nézni korábbi ügyek esetlapjait is, hogy máskor nem került-e sor hasonló tévedésekre, és ha igen, a mentésirányítókat tovább kell képezni.

(Kiemelt kép: Schumy Csaba – dfp.hu)