Cserhalmi György megdöbbentő titkot tudott meg Gobbi Hilda temetéséről

Elképesztő dolog derült ki Gobbi Hilda 1988-as temetéséről: a dolog Cserhalmi György beszédével kapcsolatos.

2024. augusztus 5., 09:41

Szerző:

Immár 36 éve annak, hogy elhunyt Gobbi Hilda, de a Blikk most írt meg egy megdöbbentő részletet a színésznő temetésével, illetve a Cserhalmi György által elmondott gyászbeszéddel kapcsolatban.

Cserhalmi György hosszasan beszélt Gobbi Hilda temetésén, de...

Gobbi Hilda 75 éves volt, amikor 1988-ban elhunyt, és az ország egyik legnagyobb színésznőjeként tisztelte az egész ország. Nem véletlen, hogy a temetésén hatalmas tömeg gyűlt össze, és rengeteg híresség mondott beszédet, köztük Cserhalmi György is. A Blikk birtokába jutott információk szerint azonban az akkor 40 éves színész hiába rótta le tiszteletét Gobbi Hilda emléke előtt, ebből a gyászolók többsége nem sok mindent hallhatott, a kommunista vezetés ugyanis rendszerellenesnek találta Cserhalmi György mondandóját, és titokban kikapcsoltatták a mikrofont.

Erről az incidensről Cserhalmi György is csak most, a Blikk újságírójától szerzett tudomást, és az ügyről frissen nyilatkozva többek között a következőket mondta:

„Emlékszem, milyen sokan voltak a sírkertben, és én csak mondtam a magamét, fájdalommal. Ott és akkor nem érzékeltem, hogy kikapcsolták volna a mikrofonomat. Tudom, ezt biztosan tudom, hogy a hallgatóság még így is hallotta minden szavamat.”

Cserhalmi György hozzáteszi azonban, hogy ezzel együtt nem kérdőjelezi meg, hogy valószínűleg megpróbálhatták elhallgattatni, hiszen a kommunisták szerinte akkor bármire képesek voltak.

Cserhalmi György és Gobbi Hilda

Bár külön generációhoz tartozott a két színész, mégis roppant közel álltak egymáshoz, hiszen a nyolcvanas években együtt dolgoztak a Katona József Színházban. Cserhalmi György nemrég egy teljesen más téma kapcsán hozta szóba Gobbi Hildát egy nyilatkozatában a rendszerváltás előtti időszakra visszaemlékezve, amely a Litera.hu-n olvasható.

A Magyar Rádió 6-os stúdiója, Nem az én színpadom... című műsor (fővárosi színházak vetélkedése III. forduló) felvétele. Gobbi Hilda színművésznő 1963-ban. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

„Nem tudom definiálni a korszakot, csak egy szóval: izé. Én nem tudtam minek elnevezni. Ezt mondtuk rá: ez az izé. Ismertem olyan komcsit, aki nekem példaképem volt, Gobbi Hildát. Na, akkor ettől jöjjek zavarba? És ismertem olyan papot, aki szintén példaképem volt; ettől is jöjjek zavarba? Mind a kettő olyan erővel képviselte a rá bízott embereket és semmi mást, hogy le volt szarva az összes izmus. Gobbi azt mondta, én vigyázni fogok rátok. Újtestamentumosan gondolkodtak”

– mondta Cserhalmi György korábban Gobbi Hildáról.

(A fent kiemelt kép 1987-ben készült az éppen focizó Cserhalmi Györgyről. Fotó: Fortepan/Kanyó Béla)