Ma lenne 80 éves Bujtor István – halála máig rejtély

Bujtor István 1942. május 5-én született, 2009-ben hunyt el.

2022. május 5., 10:06

Szerző:

Ma van Bujtor István születésének 80. évfordulója. A színészlegenda Frenreisz István néven született Budapesten, Latinovits Zoltán féltestvére, Frenreisz Károly édestestvére volt.

Bujtor István színházi színészként és szinkronszínészként is ismert volt, de a legnagyobb sikereket filmszerepei hozták neki: az 1980-as A Pogány Madonna című filmben játszotta először Ötvös Csöpi karakterét. Innentől kezdve rajongói a magyar Bud Spencert is tisztelték benne.

A színészről megemlékező cikkében a Blikk a következőképpen fogalmaz Bujtor István halálának körülményeiről:

„Bujtor István 2009 júliusában váratlanul lett rosszul. A korábban makkegészséges színészt a veszprémi kórházba szállították, ahol mesterséges kómában tartották. A mai napig nem tisztázott, milyen betegség támadta meg a szervezetét. Korábban felröppent a hír, hogy Bujtor a színészkörökben akkoriban oly divatos méregtelenítő diéták egyikét követte, amely ­rossz hatással volt az egészségére, ám ezt Frenreisz Károly, a színész testvére határozottan cáfolta. Akkor a család felhatalmazása alapján annyit közöltek, hogy szervezetében súlyos fertőzés lépett fel, és életveszélyes állapotban került a veszprémi megyei kórházba, ahol szeptember 24-ig az intenzív osztályon kezelték.”

Bujtor István ekkor Budapestre szállították, de másnap elhunyt, mindössze 67 évesen. Halálának okával kapcsolatban akkoriban a candida gyanúja is felmerült, de továbbra sem egyértelmű, hogy valóban ez vitte-e el a színészt. A HVG 2009-ben a következőket írta:

„noha a család elzárkózik a nyilvánosság elől, a feleség a napokban azt nyilatkozta az egyik bulvárlapnak, hogy Bujtor István halálát candida gomba okozta. Ennél többet azonban nem árult el. A tisztánlátás érdekében megkerestük az Állami Egészségügyi Központot (ÁEK), ahol minden kérdésünk elől elzárkóztak, mondván, a család beleegyezése nélkül nem adhatnak ki több információt. Közleményükben pedig az áll, hogy Bujtor István halálának közvetlen oka a tüdőembólia klinikai tünetei mellett fellépő heveny keringési és légzési elégtelenség volt. Az, hogy mi vezet el ehhez az állapothoz, úgy tűnik, egyelőre nem fog kiderülni.”

Legendás színészek-színésznők

Törőcsik Mari emlékházat építenek a színésznő szülőfalujában

Az özvegye állítja: így üzent neki az elhunyt Oszter Sándor

Venczel Verának nem volt temetése, özvegye szívszorító vallomást tett

(Kiemelt kép: dfp.hu)