Vas Kata Blanka negyedik aranyérmét szerezte meg

Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer nyert aranyérmet az országúti kerékpárosok országos bajnokságának női versenyében, vasárnap.

2023. június 25., 13:55

Szerző:

A Pannonhalma környéki 91,2 kilométeres távnak derült, 23 fokos időben vágott neki a 10 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után – amelyben már feltekertek az apátsághoz – egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

Nyugodt tempóban kezdődött a verseny, zömmel az SD Worx 21 éves címvédője diktálta az iramot, időnként Jordán Dorka segített be, a nagy köröket pedig együtt teljesítette a mezőny. Az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászásakor Vas tempóváltása szakította meg a kilencfősre zsugorodott sort.

Utána az U23-as bajnoki címért meccselő Jordán és Zsankó Petra tekert, ám ketten sem tudták megközelíteni Vast, aki 2020, 2021 és az elmúlt esztendő után sorozatban negyedszer diadalmaskodott. A második helyet üldözői közül az utolsó 150 méteren erősebbnek bizonyuló Zsankó szerezte meg, Jordán pedig a bronzérmet érdemelte ki.

Vas a sajtótájékoztatón kifejtette: a verseny eleje nem volt túl izgalmas, ugyanakkor az utolsó másfél körben ki tudta alakítani a győzelemhez szükséges különbséget. Az MTI kérdésére elmondta: igyekezett korábban elszakadni riválisaitól, ám mindenki résen volt. Így a tavalyi kiírásnál később szakadt meg a sor, mint mondta, igazából azt nem értette, akkor hogyan sikerült elszakadniuk.

„Egy-két próbálkozás után láttam, hogy ezúttal nem fog sikerülni eltekerni és csak a végén lehet majd eldönteni” – szögezte le a bajnok.

A korábban gyorskorcsolyázó Zsankónak ez a második éve kerékpárosként, míg Vas – mint kiemelte – a világelithez tartozik.

Jordán felidézte: többen, köztük ő maga is igyekezett szökést kialakítani, ám ez nem jött össze. „A vége pedig egyértelműen kihozta a különbségeket” – fűzte hozzá.

Eredmény a 91,2 km-es női mezőnyversenyben - magyar bajnok: 1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 2:31:53 óra; 2. Zsankó Petra (Massi Tactic Women's Team) 41 másodperc hátrány; 3. Jordán Dorka (Grouwels-Watersley R&D) 54 mp h.

(Kiemelt kép: Vas Kata Blanka a kerékpárkrossz világbajnokságon, Hollandiában, 2023. február 4-én. Fotó: JASPER JACOBS / BELGA MAG / Belga via AFP)