Ukrán bojkott az oroszok és fehéroroszok visszaengedése miatt

Ukrajna bojkottálja a vasárnapi kezdődő dohai világbajnokságot, miután a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) úgy döntött, hogy semleges színekben támogatja az oroszok és fehéroroszok visszatérését a nemzetközi porondra.

2023. május 1., 13:09

Szerző:

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tavaly szeptemberben tiltotta ki az orosz és fehérorosz sportolókat az ukrajnai háború miatt, s ezt a korlátozást oldotta fel szombaton. Indoklásában a világszervezet közölte: „A 2024-es olimpiai kvalifikáció már tavaly júniusban elkezdődött. A május 7. és 14. között Dohában sorra kerülő világbajnokságon pedig sok pontot lehet szerezni, így ez a döntés tisztességes részvételt és egyenlő esélyeket biztosít minden, az olimpiai álmait megvalósítani vágyó cselgáncsozó számára.” Hétfőn az ukrán tagszervezet bejelentette, hogy nem küld dzsúdósokat a katari seregszemlére, mivel az orosz vb-küldöttség több sportolója is aktív katonai szolgálatot teljesít. „Az IJF döntése ellentmond a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának, mivel jelen esetben nem látunk semlegességet, egyenlő feltételeket és a békéhez vezető hidat sem” – közölte az ukrán szövetség. Az IJF versenyein az új rendelet értelmében csak azok az ellenőrzött cselgáncsozók, illetve stábtagok vehetnek részt, akik semmilyen formában – beleértve a közösségi médiát  – nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A semlegesség értelmében pedig nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, és ha győznek, nem játszhatják el nekik a himnuszukat. 
A magyar színeket nyolc dzsúdós képviseli majd az olimpiai kvalifikációs vb-n.

(Kiemelt képünkön az orosz Madina Tajmazova (fehérben) és a japán Csizuru Arai küzdelme a női cselgáncsozók 70 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 28-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)