Transznemű sportoló is részt vesz a tokiói olimpián

A 43 éves új-zélandi súlyemelő eredetileg férfi volt, 8 éve esett át nemváltoztató műtéten, majd két évvel később már nőként versenyezhetett.

2021. június 21., 10:24

Szerző:

Laurel Hubbard súlyemelő elsőként versenyezhet transzneműként az olimpián, miután őt is beválogatták az új-zélandi női súlyemelő csapatba, írja a BBC.

A 43 éves Hubbard 2013-ban esett át a tranzáción, előtte a férfiak csoportjában versenyzett. 2015-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság változtatott addigi irányelvein, és ennek következtében a transznemű súlyemelő már hivatalosan küzdhetett a női csapatba való bekerülésért. A sportoló végül helyet tudott szerezni a tokiói delegációban, miután a testület a Covid-19-re való tekintettel módosította a kvalifikációs követelményeket. A változás szerint a versenyzőknek az olimpiát megelőző hat verseny helyett csupán négyen kellett megmérettetniük magukat. 

A nehézsúlyú Laurel Hubbard a 2017-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett, jelenleg ő a tizenhetedik legjobb súlyemelő a világon. Nagy esélyekkel indul az idei tokiói olimpián, ugyanis a koronavírus-járvány veszélyei miatt minden országból csak egyetlen küldött versenyezhet sportáganként, így több, magasabb kategóriába sorolt komoly riválisa is hiányzik majd a játékokról. 

(Kiemelt kép / Fotó: Adrian Dennis | AFP)