Ting harmadszor egyenlített

Ting Li-zsen világossal legyőzte Jan Nyepomnyascsijt a sakkvilágbajnoki döntő 12. játszmájában a kazah fővárosban, így harmadszor egyenlített a párharc során.

2023. április 26., 20:01

Szerző:

A nemzetközi szövetség honlapján élőben közvetített partit a 38. lépést követően adta fel az orosz nagymester, aki jobban állt a középjátékban, utána viszont időzavarban pontatlanul játszva nagyot hibázott, kínai riválisa pedig ezt kihasználta. A következő játszmát csütörtökön játsszák, Ting mostani sikerével az is biztossá vált, hogy szükség lesz az utolsó, szombati partira is.

A párharc 14 partiból áll, és ha az utolsó forduló után is döntetlenre állnak, akkor vasárnap rövidített játékidejű mérkőzések határoznak arról, hogy ki foglalja el a sakkvilág trónját a következő két esztendőre.

A 32 éves Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek tornájának megnyerésével biztosította helyét a döntőben, míg a 30 esztendős Ting ugyanott második lett, és azért válhatott az orosz játékos ellenfelévé, mert a regnáló világbajnok Magnus Carlsen, aki a legutóbbi címmeccsen éppen Nyepomnyascsijt győzte le 7,5-3,5-re, visszalépett. A norvég nagymester tavaly október 31-én erősítette meg hivatalosan, hogy motiváció híján nem vállalja a klasszikus sakkban őrzött titulusának megvédését orosz kihívójával szemben.

Az asztanai sakkcsata nyereményalapja kétmillió euró, ebből 1,2 millió lesz a győztesé.

(Képünkön a kínai nagymester, Ting Li-zsen a 14 játszmás mérkőzés első játszmájában. Fotó: AFP)