Öttusa Eb – Négy magyar döntős a nők versenyében

Mind a négy magyar elődöntős – Simon Sarolta, Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Barta Luca – bejutott a 18-as döntőbe a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság női versenyében.

2022. szeptember 16., 20:59

Szerző:

Az 55 fős mezőny szerdán két csoportban küzdött a selejtezőben, onnan 36 versenyző, köztük a hat hazai indulóból – a szabályok engedte maximális létszámot kihasználva – négy jutott tovább. A pénteki két – egyenként 18 fős – elődöntős csoportból az első hét-hét hely ért automatikus finálét, míg további négy öttusázó a pontszáma alapján került a döntőbe. 

A körvíváson már csütörtökön átesett a mezőny, ennek eredményét az elődöntőbe magukkal hozták a versenyzők, illetve a finálé is majd ezzel a pontszámmal indul minden résztvevőnek. 

Az elődöntő A csoportjában Simon másodikként kezdte a napot a 22 győzelemmel és 13 vereséggel zárult csütörtöki vívása nyomán. A bónuszvívásban nem szerzett pontot, majd a 2:29.20 perces úszása miatt a hetedik helyre csúszott vissza. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban 12:00.51 perccel a harmadik legjobb eredményt érte el és másodiként ért célba.

Az övével azonos pontszámmal, minimális különbséggel mögötte végzett az idén egyéniben világbajnoki ezüstérmes Gulyás, aki a rangsoroló vívásban elért 18/17-es mutatóval négyes holtversenyben kilencedik volt a nap elején. A bónuszban neki se nőtt a pontszáma, a 200 méteres úszásban viszont 2:16.81-gyel a harmadik leggyorsabbnak bizonyult. Ezzel összesítésben is feljött ebbe a pozícióba, amit a kombinált számban – amelyet 12.05.85-tel fejezett be – meg is őrzött.

 A B-ben Guzi Blanka – aki Gulyással és Simonnal a vb-n csapatban bronzérmet szerzett - 18/17-es vívással nyolcadik, Barta Luca pedig 13/22-vel három társával együtt 14. volt. Előbbi a bónuszvívásban négy ellenfelét legyőzte, amiért nyolc pontot kapott, majd a medencében 2:22.44 perccel, nyolcadik idővel csapott a célba. A lövészetes futást hatodikként kezdte meg, végül harmadikként ért célba. Barta nem szerzett pluszpontot a bónuszvívásban, úszásban 2:22.82-vel tizedik lett, így a zárás előtt 14. volt. A kombinált számban sokat lépett előre, a kilencedik helyen futott be a célba és pontszám elegendőnek bizonyult a döntőhöz. 

Szombaton a férfiak elődöntőjét rendezik, a 2x18 fős mezőnyben négy magyarral, Demeter Bencével, Bőhm Csabával, Bereczki Richárddal és Szép Balázzsal. A női és férfi döntő is vasárnap lesz.

(Kiemelt képünk: A litván Ieva Serapinaite (b) és a német Anna Waltermann a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság női váltó lövészet-futás versenyszámában a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban 2022. szeptember 13-án. MTI/Bodnár Boglárka)