Orbán Viktor: a futball nem szórakoztatás

Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója az akadémia honlapjának adott interjút.

2023. július 27., 13:20

Szerző:

A Puskás Akadémia dolga, hogy olyan futballistákat neveljen a magyar labdarúgásnak, akikkel vissza lehet kapaszkodni a világ élvonalába. A kormányfő Youtube-csatornáján közzétett interjújából a Telex szemezgetett:

    • A Puskás Akadémiának összetett és nehezen elérhető célja van: tehetséges fiatalok kinevelése úgy, hogy a csapat az élvonalban maradjon.
    • Évente kétszer leül minden fontos vezetővel és edzővel a klubnál.
    • A mai fiatalok szempontjából a pátyolgatás, a mamahotel, a különórák és a kütyük világa nem segíti a magyar futballt.
    • A legfiatalabbak, a 14 alattiak képzése nem a klubok és az akadémiák feladata, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) tartozó kihívás.
    • A legfelső szinten, tehát a felnőtt válogatott ügyében okkal süvegelheti meg mindenki az MLSZ munkáját, de az alsó szinten, a legfiatalabb futballisták képzésénél még van tennivaló.
    • Arra a kritikákra, hogy a Puskás Akadémia első csapatában kevés a magyar fiatal és sok a külföldi játékos, azt reagálta: kellenek a húzóemberek, akikre felnézhetnek a fiatal magyarok, de a csapat másik felének fiatal magyarokból kell állnia. Mostanában 4-5-6 saját nevelésű van a pályán, de jobb lenne feljutni 7-8-játékosig.
A futball nem szórakoztatás, hanem „a magyar ember életének része”.

(Kiemelt képünk forrása: Orbán Viktor Youtube-csatornája) 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.