Az Orbán-kormány elfogadta Karácsony Gergely feltételeit a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez

2019. december 31., 09:16

Szerző:

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozat tanúsága szerint az Orbán-kormány elfogadta azokat a feltételeket, amelyek teljesítése esetén Karácsony Gergely főpolgármester támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését Budapesten – vette észre az Index. Eszerint a kabinet áttekintette a Fővárosi Közgyűlés javaslatait, amelyek megegyeznek az Orbán-kormány szándékaival, és felszólítja a hatáskörük szerint érintett minisztereket és a kiemelt budapesti fejlesztésekért, valamint a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost a kormányzati feladatok végrehajtására a közgyűlési javaslatok alapján.Karácsony Gergelyt és a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét arra kéri a kabinet, hogy közös levélben tájékoztassa a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) arról, hogy megvan a támogatás a 2023-as esemény megrendezéséhez.

A fő helyszín, a Csepel-sziget csúcsán építendő stadion nem hivatalos becslések szerint 120 milliárd forintba fog kerüli. 

A tervezett stadion látványterve
Fotó: Napur Architect Kft.

Karácsony Gergely november 25-én Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel állt a nyilvánosság elé bejelenteni, milyen feltételekkel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését:

  • Az elkövetkező öt évben az Orbán-kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra. Karácsony Gergely szerint budapestiek életének ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.
  • A stadion megépítésével együtt kezdődjön el a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi.
  • Karácsony Gergely olyan beruházást szeretne, ami nemcsak az élsportot szolgálja, hanem ami tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott lesz.
  • Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • A főpolgármester azt is kérte, hogy minderről még idén szülessen kormányhatározat.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár korábban ígéretet tett arra, hogy a 2023-as budapesti  atlétikai világbajnokság közpénz felhasználását szükségessé tevő szerződések „természetesen” nyilvánosak lesznek, költségekről azonban a politikus nem beszélt. Bár nagyságrendi becslések vannak, ezeket megtartja maguknak, hogy később véletlenül se keveredjen önellentmondásba, fillérre pontosan pedig akkor fog kiderülni, hogy mennyibe kerül  a ferencvárosi szabadidő és közpark és benne az atlétikai központ felépítése, amikor elkészültek a kiviteli tervek és a közbeszerzéseket lefolytatták. Szerinte Magyarország simán elbírja ezt a kötelezettségvállalást, a befektetés évente a költségvetés kiadásainak 2023-ig néhány ezrelékét sem fogja elérni. Azt bevallása szerint „liberális doktriner” gondolatnak tartja, hogy közösségi ügyeken pénzügyi értelemben vett profitot követelnek.