Nemzetközi lapszemle: a braziloknak rémálom, az argentinoknak álom

Érthető módon az argentin lapok kitörő örömmel fogadták a válogatott negyeddöntőbe jutását, a braziloknál viszont rémálomról beszélnek.

2022. december 10., 14:29

Szerző:

„Az argentin válogatott már a világ négy legjobb csapata között. Mindent megtettek azért, hogy bekerüljenek az elődöntőbe, de meg kellett szenvedniük a sikerért. A rendes játékidő utolsó tíz percének figyelmetlenségei és a gyenge spanyol játékvezető, Antonio Mateu Lahoz több mint tízperces hosszabbítása túl nagy büntetés volt.” 

– írja az argentin Clarin. Az Argentína-Hollandia mérkőzés összefoglalóját itt olvashatja el.

„A csapat, amely olyan erős, mint egy tölgyfa, és mindig szenvedélyesen tör előre. Scaloni együttese az eufória és a félelem között liftezett egy összetett és durva mérkőzésen. Hollandia arra kényszerítette, hogy megmutassa a tartását és ezt meg is tette a 11-es rúgások során.” – írja a szintén argentin La Nación.

Érthető módon a braziloknál már egészen más a hangilat. A Folha de Săo Paulo egyenesen rémálomról ír.

„Rémálom a negyeddöntőben: Brazília elvesztette a 11-es párbajt és kiesett. Horvátország a hosszabbításban kiegyenlített és nyert, miután a Selecao két 11-est is elrontott. Argentína, az egyetlen még versenyben lévő dél-amerikai csapat legyőzte Hollandiát 11-esekkel és bejutott az elődöntőbe.”

Az Estado de Săo Paulo úgy fogalmaz:

„Évek munkája, búcsú ugyanabban a szakaszban (negyeddöntő) és ismét egy európai ellenféllel szemben (2018-ban vereség Belgiumtól). És hasonló hibák miatt. Összeállítás, cserék, döntések. Tite nem lett a Selecao vezére, könnyűnek találtatott egy erős ellenféllel szemben.”

A Brazília-Horvátország mérkőzésről itt olvashat bővebben.

Természetesen más nemzetek lapjai is kiemelten foglalkoztak a két mérkőzéssel. A spanyol AS szerint „a futballszurkolók számára az az egyik legszomorúbb, ha a kedvenceiket sírni látják. Pontosan ez történt pénteken Neymarral, miután a brazil válogatott kiesett a vb negyeddöntőjében, miközben a drukkerek 2002 után egy újabb vb-címre áhítoztak.”

„Az Albiceleste már háttal állt a falnak, a hosszabbításban nagyon fájó mélységet kellett megélnie, miután a rendes játékidő utolsó pillanataiban ellenfele kiegyenlített. De az epikus és nem túl szép mérkőzés folytatásában a hollandok már nem adtak hírt magukról.” – Marca. 

A The Sun úgy fogalmazott: 

„Tovább él Lionel Messi világbajnoki álma. Az előző négy tornája sírással ért véget, de most már csak egy lépésre van attól, hogy 2014 után ismét döntőt játszhasson.”

„Lionel Messi újabb mesterkurzust tartott, hogy életben tartsa világbajnoki álmait, Emi Martínez pedig hős lett a 11-esek során. Első lecke Brazíliának: soha nem írd le Horvátországot, még akkor sem, ha egy olyan tehetség van a soraidban, mint Neymar. Második lecke: soha ne hagyd az utolsó sorozatra a legjobb 11-es rúgódat, mert lehet, hogy nem kerül rá sor.” – írja összefoglalójában a Daily Mirror.

A francia L'Équipe szerint bár „Neymar mindent megtett, hogy hős legyen, gólt szerzett a hosszabbításban, amellyel beállította Pelé rekordját. A végén azonban a 10-es ismét elbukott.”

„Végre, Lautaro! Oly sok hiba után a döntő 11-es: Argentína a lábai előtt hever. Az Internazionale játékosa eddig még nem szerzett gólt, de hidegvérrel értékesítette a 11-est, amely a horvátok elleni elődöntőbe repítette a csapatát.” – írja a Gazzetta dello Sport.

(Kiemelt kép: Lionel Messi és Leandro Paredes ünnepel, miután 4-3-ra győztek a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Hollandia-Argentína mérkőzés büntetőpárbajában a Loszaíl Stadionban 2022. december 9-én. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.