Nagyot dobbant Schmitt Pál szíve

A volt államfő nagyon bizakodó. 

2022. február 6., 11:03

Szerző:

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja bízik benne, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázók a vegyes váltóban szombaton elért harmadik hely után szereznek még érmet a pekingi téli olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke vasárnap az MTI-nek elmondta:

nagyot dobbant a szíve, amikor kiderült, a váltó végül harmadik lett.

„A bizonytalansági tényező benne van a sportágban, ennek volt köszönhető, hogy Kónya Zsófiát hátulról elgáncsolták, majd emiatt kizárták a kanadaiakat. A harmadik hely így is fantasztikus!” – fogalmazott a 79 éves sportdiplomata, korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok vívó.

„Bízom benne, hogy szereznek még érmet. Egy helyre jelentkezhettem be a NOB-nál éremosztóra, én a férfi váltóra kértem. Négy éve én adtam át Phjongcshangban a magyar aranyérmet, szeretném megint a fiúknak átadni az aranyakat”

–- tette hozzá. – „A többi magyar induló számára az volt a fontos, hogy megszerezze a kvótát, magához képest jó eredményt érjen el, és képviselhesse hazáját.” Schmitt Pál kiemelte, hogy az olimpia és mindenki szegényebb azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehetnek jelen nézők, vagy csak korlátozott számban, és külföldi szurkolók egyáltalán nincsenek Pekingben.

  „Az olimpia a sportról és a kultúráról szól. Minden résztvevő bemutathatja a maga történelmét, kultúráját, gasztronómiáját. Most ilyenre nincs lehetőség, nem lehet például Magyar Házat működtetni Pekingben az olimpia alatt”

– jegyezte meg.  Hozzátette: most az volt a legfontosabb, hogy a játékokat megrendezzék, de a világjárvány miatt csak szigorú feltételek mellett. Szerinte a szervezők remekül vizsgáznak, a létesítmények döntő része már készen volt, hiszen ezekben a 2008-as nyári olimpián már rendeztek versenyeket, most igazán a hegyi zónákban kellett beruházásokat végezni. Schmitt Pál szerint nagyot dobna a magyar téli ötkarikás mozgalmon, ha egy csapat ki tudna jutni az olimpiára. Példaként hozta fel a jégkorongosokat, a nők például az utolsó mérkőzésen bukták el a pekingi részvételt.

‚Az elmúlt téli olimpiákon nagyjából 15-25 indulónk volt, most 14. Nagyot dobna a létszámom egy csapatsport kijutása. Az viszont nem kérdés, hogy short trackben mindig ott leszünk, ráadásul versenyképesen!” – hangsúlyozta a NOB magyar tagja az MTI-nek. Elmondta, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó vasárnap esti éremátadásra nem mehet el a szigorú protokoll miatt. A nap folyamán pedig találkozott Gyulay Zsolttal, a MOB múlt szombaton megválasztott elnökével.

(Kiemelt kép: Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, kétszeres olimpiai aranyérmes párbajtőrvívó beszédet mond a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának új tagokkal bővülése alkalmából tartott beiktatási ceremónián Budapesten, a Stopper rendezvényhajón 2021. október 20-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)