Nagy változás előtt áll a Tour de France

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere megerősítette, tárgyalások folynak arról, hogy a 2024-es olimpia miatt a Tour de France országúti kerékpáros körverseny történetében először nem a francia fővárosban lesz az utolsó szakasz befutója.

2022. július 25., 12:22

Szerző:

Olasz források már június elején hírül adták, hogy a befutóra a hosszú ideje hagyománynak számító Champs-Élysées helyett Nizzában kerülhet sor, mivel a francia főváros már a nyári olimpia előkészületeinek végső szakaszában lesz. Két év múlva a Tour utolsó szakaszát július 21-én rendezik, az ötkarikás játékok megnyitójára öt nappal később kerül sor. Hidalgo elismerte: folynak a tárgyalások Christian Prudhomme versenyigazgatóval.

 „Dolgozunk alternatív megoldáson, pragmatikusak vagyunk. A Champs-Élysées hiánya a Tourról nem tabu, időben közölni fogjuk a döntésünket”

– fogalmazott a városvezető. A Tour zárószakaszán a befutó helyszíne 1975 óta a párizsi körözés végén a Champs-Élysées, a sprinterek számára az ott elért diadal az egyik legjelentősebb a sportágban. A vasárnap - a dán Jonas Vingegaard összetett győzelmével - zárult 109. francia körversenyen ezúttal a belga Jasper Philipsen győzött a híres sugárúton.

A Tour első kiírása 1903-ban a külvárosi Ville-d'Avray-ban zárult, 1904 és 1967 között a Parc des Princes, 1968-tól 1974-ig pedig az - azóta az ötszörös Tour-győztes Jacques Anquetil nevét viselő - Vélodrome de Vincennes volt a végállomás. Sajtóértesülések szerint a 2024-es rajtnak - a Tour történetében először - Olaszország, közelebbről a toszkánai Firenze adhat otthont. Idén Koppenhága volt, jövőre pedig Spanyolország, Baszkföld lesz a Grand Départ házigazdája.

(Fotó: BELGA PHOTO DAVID PINTENS - UK OUT DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP)