Nagy a zűr a Magyar Öttusa Szövetségben

Az egyik kiskorú öttusázó édesapja gyanút fogott, és kinyomozta a csalást.

2022. augusztus 23., 16:43

Szerző:

A Magyar Öttusa berkeiben már egy éve nagyon borzoltak a kedélyek, különösen, amióta bejelentették, hogy 2024-től eltörlik a lovaglást. A világbajnokságon elért sikerek sem tudták elhalványítani az évek óta jelen lévő problémákat.

 

Az édesapa nyomozása rakta össze a képet

Egy fiatal öttusázó édesapja 2021 februárjában csalás, hűtlen kezelés és magán-okirat hamisítás, illetve fenyegetés gyanújával feljelentést tett az egyik klub vezetője, tovább ismeretlen tettesek ellen a 14. és 16. kerületi ügyészségnél. Az ügy azóta a rendőrséghez került. A 24.hu kérdésére a BRFK azt válaszolta, hogy a 14. kerületi Rendőrkapitányság hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást. A gyanúsítottat azonban még nem hallgatták ki. 

A MÖSZ jogásza, Gyalog Balázs a 24.hu megkeresésére válaszolva azt mondta, hogy tudnak a bejelentésről, de a nyomozásról nem, és az szövetség a jogszabályoknak megfelelően működik. Burcsa Szabolcs, a Trion SC vezetője is csak a bejelentésről tud, az egyesület zavartalanul működik tovább, a jogszabályoknak megfelelően. Az apuka ellen azonban becsületsértésért jogi eljárást indítottak.

Kiszámláztak mindent a szövetségnek, mégis a szülők fizettek

Tóth Gábor jelenleg 17 éves lánya a Trion SC-ben öttusázott 2016 és 2018 között. 2016-tól 2022-ig a MÖSZ minden évben 466-580 millió forint kiemelt sportágfejlesztési támogatást kapott az államtól, melyből a Trion SC tízmilliós nagyságrendű támogatást kapott ez alatt a 6 év alatt. Ennek ellenére Tóth Gábor arról számolt be, hogy a lánya sportolásához szükséges edzéseit és eszközeit is a család fizette, a klubtól mindössze egy pár ruhadarabot kaptak, amit távozásuk idején visszaszolgáltattak a MÖSZ-nek.

Az elválás kellemetlen érzéseket hagyott Tóth Gáborban, ezért adatigénylés útján kikérte a MÖSZ 2017-es elszámolását a kiemelt sportágfejlesztési támogatásról. Kiskorú lányának neve és aláírása 45 alkalommal szerepelt kedvezményezettként olyan dokumentumokon, amelyek különböző eszköz- és szolgáltatás igénybevételt igazoltak. Ugyanakkor a valóságban ezek közül a lánya egyet ilyen papírt sem írt alá. 

A BVSC vívószakosztály a Trion SC számára olyan keltezésű számlákat igazolt a versenyző nevével és aláírásával, amikor Tóth Gábor lánya még nem is vett részt a vívóedzéseken, és amikor már ott edzett, a szülőkkel továbbra is megfizettették a tagdíjat. A Czink Lovasfarm Kft. is a Trion SC-nek állított ki számlákat a versenyző nevével úgy, hogy az alkalmankénti 4000 Ft-os edzési díjat, illetve a 2017-es és 2018-as lovastábor 30 000 Ft-os részvételi díját is a szülők fizették.

Míg a számlák alapján úgy tűnt, hogy Tóth Gábor lányának edzését a Trion SC finanszírozza, valójában minden költséget a szülőkre terheltek. 

Az édesapa nyilvános adatbázisok és adatigénylések átkutatása után azt látta, hogy A MÖSZ 2019-ben két céget alapított: a Performance Now Kft.-t és a EGLOBO Kft.-t. A MÖSZ azonban úgy kötött határozott idejű szerződést a Performance Now Kft.-val januárban, hogy a cég még három hónapig meg sem lett alapítva. Ezen felül gyanús, hogy annak ellenére, hogy a cég több tulajdonosváltáson is keresztül ment, értesítési címként végig Burcsa Szabocs személyes levelezési címét adták meg. 

Burcsa Szabolcs a 24.hu-nak elmondta, hogy Tóth Gábor ügyészségi feljelentése után lemondott a Trion SC-ben betöltött tisztségéről, és a MÖSZ szakmai bizottságából is kilépett. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Gulyás Michelle a női öttusázók egyéni versenyének lovaglás számában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadion 2021. augusztus 6-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)