Minden, amit tudni kell az Eb-döntőről, 5 percben

A statisztikák és a hangulat is számít. 

2021. július 11., 20:35

Szerző:

A Nemzeti Sport végigbogarászta az uefa.com statisztikáit, eszerint az olaszok jobbak. De ez sem biztos, mert ők több időt töltöttek a pályán. Persze, nem mindegy, hogy hol játsszák a meccset és milyen a hangulat. 

  • Győzelmi mérlegek: 5-5. A tizenegyesekkel záruló mérkőzéseket nem számolva a legtöbb győzelmet a két döntős, Olaszország és Anglia könyvelhette el, egyaránt ötöt. 
  • Gólok: 12-10 az olaszok javára. Az Eb-n egyébként 13-at a spanyolok szerezték, a dánok és az olaszok 12-szer, az angolok 10-szer voltak eredményesek. Viszont az angolok kapták a legkevesebb gólt. 
  • Legtöbb lövés: 108-58 az olaszok javára. Itt is a spanyolok voltak a legjobbak (111), ahogy a legtöbb kaput eltaláló kísérlet (43) is nekik volt egyébként.
  • Jó passzok: 2993-2984 megint csak az olaszok javára. Egyébként a spanyolok vezetnek itt is, 4688 pontos átadással és a magyarok az utolsók. 
  • Labdabirtoklás: 54.2 százalék-52.3 százalék az angolok javára. Természetesen a spanyolok egyedüliként az Eb-mezőnyben 60 százalék fölött (66.8) teljesítettek. 
  • Legtöbb támadás: 318-256 az olaszok javára. Itt is a spanyolok vezetnek amúgy, 432 támadással. 
  • Legtöbb csel: 99-93 az olaszok javára. Itt amúgy a dánok vezetnek 103-mal. 
  • Legtöbb labdaszerzés: 249-222 az olaszok javára. A legtöbbször a spanyolok szereztek labdát amúgy, 267-szer. 

Az uefa.com-on megtalálható, vizsgált csapatstatisztikákat összegezve a Nemzeti Sport megállapítja, hogy a legtöbb statisztikai mutatóban a spanyolok végeztek az élen. A döntőbe jutott angolok és olaszok összevetésében kettőt leszámítva (kevesebb kapott gól és labdabirtoklás) az olaszok értek el kedvezőbb számokat, viszont ebben az is szerepet játszhatott – mint ahogy ez a spanyolok esetében is –, hogy az olaszok több időt töltöttek a pályán, hiszen két meccsük is hosszabbítást hozott (az osztrákok és a spanyolok elleni), míg az angolok csak egyszer kényszerültek túlórára (az elődöntőben, a dánok ellen).

Nézzük a hangulatot az olaszoknál:

 

És az angoloknál: 

 

Ennek alapján mindenki el tudja dönteni, kinek szurkol. 

(Kiemelt kép: Paul ELLIS / POOL / AFP)