Milák Kristóf: „Nagyon bosszant, hogy az élsportba ennyire belemászik a politika”

Milák Kristóf úszó szerint nem kellene ennyire belemásznia a politikának az élsportba, az ilyesmi akciókban való sportolói részvétel idegen a sportkultúrától.

2023. január 12., 15:34

Szerző:

Milák Kristóf szerint nagyon bosszantó, hogy ennyire belemászott a politika az élsportba, ugyanis ezen akciók idegenek a sportkultúrától – utalt az úszó a focimeccsek előtti térdelésekre a Mandinerrel készített interjújában.

Az úszó szerint „ez egy olyan kultúrában, mint a mienk, nehezen értelmezhető, hiszen mi sosem voltunk gyarmatosító nép, épp ellenkezőleg.” A politika és az élsport keveredésével kapcsolatban megemlítette az orosz-ukrán háború miatt eltiltott orosz és fehérorosz sportolók helyzetét. Szerinte az eltiltásukkal súlyosan sérült a fair play.

Az interjú során szóba került a nemváltoztató műtéten átesett sportolók helyzete is, amelyre azt mondta, hogy egy külön kategóriát kéne indítani számukra. „Alapvetés, hogy férfi úszóknak nincs helyük a nők között, akármilyen hormonális változtatáskon mennek is át, mert ösztrogén- és tesztoszterénértékek annyira nem befolyásolhatók mesterségesen, hogy mindez fair versenyt eredményezzen” – mondta.

(Kiemelt kép: Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. Milák Kristóf 1:50.34-es világcsúccsal győzött. MTI/Illyés Tibor)