Megvan, miért indulna a magyar sakkzseni román színekben

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozik Rapport Richárd zászlóváltása ellen és mindent megtesz, hogy a világranglistán ötödik nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen, mondta az MTI-nek Szabó László, az MSSZ elnöke.

2022. május 27., 13:01

Szerző:

Édesapja által megerősített információnk szerint egy szerb származású romániai milliárdostól visszutasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott minden idők legkomplexebb magyar játékosa, zsenijét veszítheti a magyar sakk.

A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa tett visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak. A szponzoráció jegyében lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére is, ezért elfogadta az ajánlatot. A támogatás egyik folyománya azonban, hogy a jövőben a román színeket képviselné, amelyről viszont a nemzetközi szövetség (FIDE) értesítette az MSSZ-t – írta a 24.hu.

A FIDE jelezte számunkra, hogy Ricsi zászlóváltást kezdeményezett. Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven napja van, hogy tiltakozást nyújtson be. Mi feltettünk a FIDE-nek egy rakat kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados, nagyvonalú, kértük, hogy értelmezzék a helyzetet

– nyilatkozott az MTI-nek az MSSZ elnöke.

Szabó László arról is nyilatkozott, hogy felvették a kapcsolatot a román szövetséggel, amely teljesen korrekten állt a kérdéshez és szintén sérelmektől mentesen rendeznék az ügyet. Az elnök arra is kitért, hogy az MSSZ az elmúlt években a lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy Rapport Richárdot támogassa, anyagilag, sportszakmai és sportdiplomáciai téren. A szövetség továbbá kiadott egy közleményt is, amelyben a magyar sport kincsének nevezte a sakkozót.

„Rapport Richárd a magyar sakkcsapat tagjaként 2014-ben ezüstérmet szerzett a tromsői sakkolimpián. 2031-től, amikor Richárd betölti majd a 35. életévét, Magyarország az állami költségvetés terhére élete végéig tartó járadék folyósításával is elismeri sakkolimpiai ezüstérmét, ahogyan edzőjéét és szövetségi kapitányáét is.

A Magyar Sakkszövetség határozott célja, hogy magyar zászló alatt versenyezzen tovább és a magyar sakknak és szülőhazájának hozzon dicsőséget. Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni. Rapport Richárd a magyar sakk – és a teljes magyar sport – egyik legnagyobb kincse”

– közölte a szövetség.

A kilencven nap alatt Rapport ugyanúgy versenyezhet magyarként, mint korábban, vagy ha azt szeretné, akkor semlegesként FIDE-játékosként is. Egy biztos, hogy a június 16-án kezdődő madridi világbajnok-jelölti tornán még biztosan nem indulhat román színekben – írja a 24.hu.

 

(Kiemelt kép: Malte Ossowski / Sven Simon / SvenSimon / dpa Picture-Alliance)