Már csak a Real Madrid és a Barcelona áll ki a Szuperliga mellett

Kihátrált az Inter, a Milan és az Atletico is, a Juventus pedig szkeptikus.

2021. április 21., 15:54

Szerző:

A hat angol labdarúgóklub után szerdán az Internazionale, az AC Milan és az Atletico Madrid is visszalépett az Európai Szuperligában (ESL) való szerepléstől. Az Atletico vezetősége szerint hétfőn még olyan körülmények között határoztak a csatlakozásukról, amelyek most már nem állnak fenn.

Az Internazionale azt közölte, hogy a sportágnak az az érdeke, hogy versenysorozatait folyamatosan fejlessze, de csatlakozott az Atléticóhoz, és jelezte, hogy nem kíván részt venni az ESL-ben.

A Milan közleményében azt írta: örömet akartak okozni a világ futballszurkolóinak, és képviselni a klubjuk és saját drukkereik érdekeit, de a szurkolók világszerte kifejezték fenntartásaikat a Szuperligával kapcsolatban. Az AC Milannak meg kell hallania ezeket a hangokat, amelyek e csodálatos sportág szerelmeseitől jönnek – írták.

A Juventus szerda délután közleményt adott ki, melyben ugyan nem jelentette ki, hogy visszalép az ESL-től, de annak megvalósítását bizonytalannak értékelte. A Juventus úgy véli, a jelenlegi helyzetben korlátozottak a lehetőségek arra, hogy olyan formában bonyolítsák le, ahogyan azt eredetileg megfogalmazták – áll a közleményükben.

A 12 csapatos Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között angol, olasz és spanyol klubok voltak, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett ligával szemben.

Az ESL szerda hajnalban közleményben jelentette be, hogy átalakítja a terveket, ugyanakkor jelezte, határozottan kiáll azon célja mellett, hogy egy új európai versenysorozatot hozzon létre, mert a jelenlegi rendszer szerintük nem működik.

Az Atlético, az Internazionale és az AC Milan visszalépésével, valamint a Juventus bejelentése után már csak két klub, az FC Barcelona és a Real Madrid maradt még hivatalosan tagja a Szuperligának, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lett volna. Az ESL elnökének Florentino Perezt, a Real Madrid elsőszámú vezetőjét választották meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP | Javier Soriano)

A magyar labdarúgó-válogatott győzelemmel kezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot: hétfőn a Puskás Arénában 3-0-ra nyert Bulgária ellen.