Luke Humphries nyerte a darts világbajnokságot

Végül minden ellenkező jóslat és baljós előjel ellenére a vb favoritja emelhette magasba a Sid Waddell-trófeát a londoni Alexandra Palace színpadán, miután a döntőben 7-4-re legyőzte a mindössze 16 éves világklasszist, Luke Littlert.

2024. január 4., 00:40

Szerző:

Pedig nem úgy kezdődött az idén 29 éves angol világbajnoksága, ahogy szerette volna, küszködött rendesen, kapaszkodott és kapart. Nem kizárt, hogy az esélyesség terhe nyomta a vállát, hiszen 2023-ban három major tornát is sikerült megnyernie, amivel egyértelműen ő lett a darts világbajnokság elsőszámú favoritja. És bár – mint már említettük – az elején csetlett-botlott, azért 2024 első napjára végre összeszedte magát, és szenzációs mérkőzésen legyőzte Joe Cullent, hogy lesöpörje Scott Williamst, és tábla elé állhasson a döntőben.

Ellenfele, a 16 évesen a felnőtt profik közé berobbanó Luke Littler volt, akinél nagyobb tehetséget keveset látott a darts világa. Tavaly ilyenkor még nem indulhatott profi versenyeken, nem érve el a korhatárt, így meg kellett elégednie azzal, hogy a jövőt építgeti – az utánpótlásnak fenntartott Development Touron megszerezte a Pro Tour-kártyát (ami azt jelenti, hogy a következő két évben biztosan láthatjuk a Professional Darts Corporation versenyein), 2023-ban behúzta az U23-as és az U18-as világbajnokságot is (utóbbit a magyar Kovács Álmos elleni döntőben, az Ally Pallyben), és egymás után verte nagyon magabiztosan a nála sokkal nagyobb neveket a felnőtt világbajnokságon.

A döntőt még egy okból előzte meg nagy érdeklődés, ugyanis a legendás szpíker (a dartsban ez a játékvezetőt jelenti), Russ Bray élete 28., egyben utolsó világbajnokságától búcsúzott. Mint mondta, nem vonul vissza teljesen, csupán a legnagyobb tornáktól marad távol most már. Brayt egyébként beválasztották a Hall of Fame-be, a darts halhatatlanjainak csarnokába is.

A mérkőzés pedig úgy indult, ahogy várható volt, kissé tapogatózó első szettben Humphries szerzett vezetést, majd hirtelen megugrott a színvonal, jöttek a száztíz körüli átlagok és a száz pont fölötti kiszállók. Littler egyenlített, majd 2-2-ig továbbra is fej-fej mellett gyártották a break-szetteket. Itt következett az első fordulat, a 16 éves angol két szettet nyert egymás után, a másodikat ráadásul 3-0-ra. És bár Humphriesről köztudott, hogy a legreménytelenebb helyzetből is képes felállni, ekkor úgy tűnt, eldőlhet a világbajnoki cím. A hetedik szettben aztán jött egy 170-es kiszálló Humphriestől, egy elhibázott szettnyíl Littlertől, így 5-2 helyett 4-3 lett az állás. És tulajdonképpen innen már Cool Hand Lukeról szólt a mérkőzés, aki megint felállt a padlóról, és megszerezte, ami a szezonja, a személyisége és a tudása alapján járt neki: 2024 világbajnoka lett, és a világranglistán is toronymagasan az első.

És mivel két fiatal játékosról van szó, ha ezt a világbajnoki második helyet Luke Littler a helyén kezeli, akkor új éra kezdődhet a dartsban: a Humphries–Littler párharcok kora.

Meg kell emlékeznünk még a világbajnokság egyik fontos felajánlásáról, ami a torna főszponzorától származik: a vb minden tökéletes legje (az a bizonyos 180) után ezer angol fontot ajánlottak fel a prosztatarák elleni harchoz. A világbajnokság történetében új rekord született, így a Prostate Cancer UK 914 ezer fontot (több mint 403 millió forint) hasznosíthat munkája során.

PDC darts világbajnokság, döntő:

Luke Humphries (angol, 3. kiemelt)–Luke Littler (angol) 7-4 (3-1, 2-3, 3–2, 1–3, 1–3, 0–3, 3–2, 3–1, 3–2, 3–1, 3–2)
Átlag: 103.67-101.13, 180-ak száma: 23-13, legmagasabb kiszálló: 170-170, 100+-os kiszálló: 5-4, kiszálló-százalék: 41-36.

Néhány fontosabb statisztika a világbajnokságról:

A legtöbb 180 (Ballon d'Art Trophy): Luke Humphries, 73 darab (összesen 914 darab).
A legmagasabb meccsátlag: Luke Humphries (a Scott Williams elleni elődöntőben) 108,74.
A legtöbb 170-es kiszálló: Luke Humphries, 2 darab (összesen 8 darab).

Luke Humphries útja a világbajnoki címig

1. forduló: a verseny 3. kiemeltjeként nem kellett tábla elé állnia
2. forduló: Lee Evans (angol) 3-0
3. forduló: Ricardo Pietreczko (német) 4-3
4. forduló: Joe Cullen (angol) 4-3
Negyeddöntő: Dave Chisnall (angol) 5-1
Elődöntő: Scott Williams (angol) 6-0
Döntő: Luke Littler (angol) 7-4

(Képünkön Luke Humphries emeli magasba a Sid Waddell-trófeát. Forrás: a PDC hivatalos Facebook-oldala)