Kettős magyar siker született a világkupán 500 méteres gyorskorcsolyában

1500 méteren nem jött össze a bravúr.

2021. október 23., 14:14

Szerző:

Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry pedig ezüstérmet nyert 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának első, pekingi állomásán. A legrövidebb táv negyeddöntőjében a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin rajt-cél győzelmet aratott, míg Krueger futammásodikként lépett a legjobb tíz közé. A két magyar ugyanabba az elődöntős futamba kapott besorolást, ahonnan tovább is léptek. A döntő szerencsésen alakult a két magyarnak, ugyanis rossz rajt miatt kizárták a kanadai Jordan Pierre-Gilles-t és a legjobb, egyes pályáról induló világcsúcstartó kínai Vu Ta-csinget. A háromfősre redukálódott futam így nem okozott izgalmakat, a start után kialakult a végső sorrend: Liu Shaolint Krueger követte, a harmadik pedig a kazah Gyenyisz Nyikisa lett. A selejtezőben kizárt Liu Shaoang 40. helyen végzett, írja az MTI.

A sprinttáv előtt a Liu fivéreknek egyáltalán nem okozott gondot az 1500 méter elődöntője. Liu Shaoang első, bátyja, Liu Shaolin második helyen jutott a nyolcfős fináléba, viszont Kruegert szabálytalanság miatt kizárták, így 20. lett. A döntő lassú tempóban kezdődött, a magyarok azért próbáltak elöl helyezkedni, majd hét körrel a vége előtt Liu Shaoang, Liu Shaolin sorrendben élre álltak, azonban végül nem sikerült a győzelem. A fáradt Liu Shaoang "elengedte" a döntőt, nem szállt be az üldözésükbe, így saját tempóban korcsolyázva hatodik lett, kizárt testvére pedig nyolcadikként zárt.

Az 5000 méteres férfi váltóban a Liu fivérek és Krueger mellett Tiborcz Dániel kapott lehetőséget. Az ötkarikás címvédő magyar négyes az elődöntőben a kínai és az olasz csapat mögött, de a kanadai előtt korcsolyázott féltávig. Amikor a tengerentúliak feljebb törtek, kilökték az olaszokat, de néhány körrel később az ő emberük is kicsúszott, így a magyarok játszi könnyedséggel lettek másodikként finalisták Kína mögött. A kanadaiakat a zsűri kizárta, az olaszokat pedig döntőbe juttatta.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb nyolc között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni indulási jogot szerezzen. A pekingi nyitány után egy héttel a japán Nagoja lesz vk-házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

(Kiemelt kép: WANG Zhao / AFP)