Josh Cavallo ausztrál focista coming outolt

Az ausztrál focista az első, aki felvállalta homoszexualitását még játékosként. 

2021. október 27., 19:34

Szerző:

Az Adelaide United játékosa, Josh Cavallo bevallotta, hogy meleg, és ezzel ő lett az egyetlen jelenlegi profi férfi élvonalbeli labdarúgó a világon, aki ezt megtette – írja a BBC.

A 21 éves játékos a közösségi médiában azt írta, hogy „készen áll arra, hogy beszéljek valami személyes dologról, amiről végre nyugodtan beszélhetek az életemben”.


„Labdarúgó vagyok és meleg”

– mondta a középpályás. Azzal folytatta:  

„Csak focizni akarok, és egyenlő bánásmódot akarok”.

Josh azt mondta, belefáradt abba, hogy a legjobb teljesítményt próbálja nyújtani, „és ezt a kettős életet élni, ez kimerítő”.


„Nagy utazás volt eljutni az életemnek erre a pontjára, de nem is lehetnék boldogabb a döntésemmel, hogy előbújtam. Már hat éve küzdök a szexualitásommal, és örülök, hogy ezt lezárhatom”

– mondta Josh Cavallo.

Josh Cavallo döntése, hogy nyíltan beszél a szexualitásáról, óriási jelentőséggel bír. Úgy döntött, hogy még aktív játékosként beszél, ami megkülönbözteti őt az olyanoktól, mint Thomas Hitzlsperger, aki csak visszavonulása után vállalta fel szexuálisidentitását. Az angol futballpiramis nem ligás szintjén is vannak outspeed játékosok, valamint olyan meleg játékvezetők, mint Ryan Atkin és James Adcock. 

De az, hogy egy olyan élvonalbeli profi, mint Josh Cavallo, elég kényelmesnek érzi magát ahhoz, hogy játék közben is előálljon, hatalmas lépés – és ahogy a közösségi média reakciói is mutatják, üdvözlendő is. Ahogy maga Josh is mondja, túl sok férfi érezte úgy, hogy a futballban csak úgy lehet sikeres, ha elrejti a szexualitását – sokan úgy döntöttek, hogy inkább teljesen visszavonulnak a játéktól, mintsem hogy hiteles önmagukat adják – írja a BBC.

Kevés elit férfi futballista vallotta magát melegnek pályafutása során.

Andy Brennan lett az első korábbi ausztrál ligás játékos, aki 2019-ben coming outolt, amikor az ex-Newcastle Jet még alacsonyabb osztályban játszott. Az Aston Villa korábbi középpályása, Thomas Hitzlsperger a sportágtól való visszavonulása után fedte fel, hogy meleg. Justin Fashanu 1990-ben coming outolt, 1998-ban pedig öngyilkos lett, miután egy 17 éves lány szexuális zaklatással vádolta meg. 

(Kiemelt képünk: Josh Cavallo (Adelaide) akció közben a Sydney FC - Adelaide United A-League mérkőzésen a Sydney Leichhardt Oval stadionban, Sydney, 2021. április 18. Fotó: EPA/BRENDON THORNE)