Hibbantnak nevezte Szilágyi Liliánát a volt miniszter

Le kellett volna kötözni az úszónőt Gyenesei István szerint.

2022. április 21., 08:26

Szerző:

Az Eb-ezüstérmes úszónő decemberben beszélt először arról, hogy édesapja, a korábbi olimpikon úszó, ügyvéd Szilágyi Zoltán testileg, lelkileg és szexuálisan bántalmazta őt, majd nemrég egy újabb interjúban utalt az őt ért szörnyűségekre.

Kadarkai Endrének ezt nyilatkozta Szilágyi Liliána:

„Ha egy apa egy ágyban alszik a lányával, aki arra ébred, hogy a hímvesszője megmerevedve nekinyomódik a hátához, és nem érti, hogy mi történik, az szexuális zaklatás? Vagy, hogy egy lány első menstruációja után az apja a bugyiját elteszi, szagolgatja és mindenféle dolgokat mondogat rá? Vagy milyen dobozba tennéd, ha egy 19 éves lánynak a bugyijába nyúlva a szeméremdombját simogatná valaki?”

Ezt kommentelte az interneten a második Gyurcsány-kormányban 2008 és 2009 között önkormányzati miniszter Gyenesei István.

„Elszabadult hajóágyúkkal és meghibbant »emberekkel« szemben nehéz védekezni. Időben le kellett volna »kötözni«. Meggyőződésem, hogy orvosi eset a »kisasszony«. Az volt már aktív sportoló korában is, csak senki nem akarta észrevenni. Az akkori testbeszéde, a nehezen értelmezhető, zavaros, ellentmondásos nyilatkozatai utólag sem kívánnak magyarázatot. Világosan mutatták az állapotát. Ki vagy kik a felelősek, hogy eddig jutott? Saját magán kívül kik a felelősek, hogy felelőtlenül törhet, zúzhat maga körül most is? Ami a legszomorúbb, hogy van vevő erre az »árura«. És mint tudjuk, amíg van lósz.r, addig jól élnek a verebek is... sajnos. Több mint szomorú!”

– fogalmazott a volt politikus, a csapatvilágbajnok öttusázó, sífutó olimpikon, Gyenesei Leila édesapja.

A volt miniszter a Blikk megkeresésére elmondta, fenntartja a leírtakat.

„Nem titok, nekem, mint sportoló gyerekek édesapjának, nagyon fájdalmas látni, hogy van egy fiatal sportoló, akiknek a szülei, nagyszülei nem akármilyen értékekkel rendelkeznek, ő azonban ezekkel nem él, hanem visszaél. Ezt nem lenne szabad példának állítani egy nemzedék előtt. Szomorú, hogy egy jobb sorsra érdemes tehetség, akinek én is nagyon szurkoltam a pályafutása elején, idáig jutott. Sajnos a kezdetektől fogva tele volt emberi gyengeségekkel, ezeket pedig valakik engedték, hogy fölerősödjenek. Ez az őt körülvevő közeg, családtagok, barátok, sporttársak, sportvezetők, a média felelőssége is” – mondta el Gyenesei István.

(Kiemelt kép: Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A harmadik olimpiájára kijutott Kovács Zsófia felemáskorláton volt érdekelt, de a csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően megsérült a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde. Így elúszott számára az olimpia.