Hat órán át küzdött a magyar sakknagymester és 19 éves ellenfele

Rapport Richárd döntetlennel folytatta szereplését a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.

2022. június 19., 06:34

Szerző:

A világos figurákat vezető magyar nemzetközi nagymester, aki a pénteki nyitónapon a lengyel Jan-Krzysztof Dudával remizett, szombaton a világranglista harmadik helyén álló, iráni születésű, francia színekben versenyző és 19. születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Alireza Firouzjával osztozott meg az egy ponton. Csaknem hatórás összecsapásukat a 60. lépés után adták döntetlenre.

A 2. fordulóban az orosz, de a nemzetközi szövetség, a FIDE színeiben versenyző, az előző vb-döntőt elveszítő Jan Nyepomnyascsij az amerikai Fabiano Caruanával, Duda a kínai Ting Li-zsennel játszott remit, míg a mezőny másik amerikai sakkozója, Hikaru Nakamura legyőzte az azeri Tejmur Radzsabovot.

A 26 éves Rapport 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a regnáló világbajnokkal, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsennel.

Rapport a harmadik fordulóban, vasárnap a világranglistán második Tinggel ül asztalhoz.

Eredmények, 2. forduló:
Rapport Richárd-Alireza Firouzja (francia) döntetlen
Jan-Krzysztof Duda (lengyel)-Ting Li-zsen (kínai) döntetlen
Jan Nyepomnyascsij (FIDE)-Fabiano Caruana (amerikai) döntetlen
Hikaru Nakamura (amerikai)-Tejmur Radzsabov (azeri) 1-0

(Kiemelt kép: Rapport Richárd. Fotó: Olaf Kraak / ANP / AFP)

Tegnap 18:20

A magyar férfi kézilabda-válogatott Izland, a Koreai Köztársaság és Portugália csapatával találkozik a januári svéd-lengyel közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörében, Kristianstadban.

Tegnap 17:55

A szombati első futamon rajt-cél győzelmet aratott, a másodikon pedig másodikként ért célba a címvédő és háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője a gyorsasági kamion Eb idei harmadik fordulójának első versenynapján, a Slovakiaringen.