Giro d'Italia: Démare duplázott, López maradt az élen

Így alalkult a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakasza.

2022. május 12., 19:05

Szerző:

Valter Attila csapattársa, a francia Arnaud Démare nyerte csütörtökön a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, amelyen összetettben megtartotta éllovas pozícióját a spanyol Juan Pedro López.

A Palmi és Scalea közötti 192 kilométeres távot kétcsillagos nehézségűre minősítették a szervezők, az etap elején egy negyedik kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a kerékpárosoknak.

Ezúttal magányos szökés alakult ki, azaz Diego Rosa személyében egyetlen versenyző lépett el a mezőnytől, amely így végig nyugodt maradt. A célhoz közeledve a várakozásoknak megfelelően utol is érték az EOLO-Kometa bringását, így mezőnyhajrá döntött. A balatonfüredi sprintet megnyerő Mark Cavendish túl korán indított, ugyanis a szélárnyékából kibújva előbb Caleb Ewan, majd a szerdán győztes Démare is megelőzte. Utóbbi kettő között végül célfotó döntött a francia sprinter javára, aki így egymás után a második etapsikerének örülhetett, pedig ezt megelőzően idén még egy sem volt neki. Sikerével a Groupama-FDJ bringása növelte előnyét az összetett pontversenyben, és továbbra is rajta lesz az ebben éllovasnak járó ciklámen színű trikó.

A három magyar versenyző mindegyike, Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás is a mezőnnyel ért célba. Összetettben sem történt változás az élcsoportban.

Eredmények, Giro d'Italia:

6. szakasz, Palmi-Scalea, 192 km:
1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 5:02:33 óra
2. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudal) azonos idővel
3. Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl) a.i.
...30. Valter Attila (Groupama-FDJ) a.i.
...38. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a.i.
...148. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 23:23:36 óra
2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 38 mp hátrány
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.
...64. Valter 15:37 p h.
65. Fetter 15:46 p h.
...131. Peák 30:29 p h.

Pénteken a Diamante és Potenza közötti 196 kilométeres táv vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

(Kiemelt kép: A mezőny a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, Palmi és Scalea közötti, 192 kilométeres szakaszán az olaszországi Palmiban 2022. május 12-én. Fotó: MTI/AP/LaPresse/Massimo Paolone)