3206 fekvőtámasszal tartja a világrekordot egy ausztrál férfi

Szédítő tempóban hajtja végre fekvőtámaszait Lucas Helmke ausztrál férfi, aki 2-3 évet készült a kihívásra, amit tavaly novemberben teljesített.

2023. április 17., 09:40

Szerző:

Az utóbbi években komoly harc folyik a fekvőtámaszozás világrekordjáért: néhány megszállott fekvőtámaszozó mindig egymás rekordjait döntögeti – írja a Telex. Az ausztrál Lucas Helmke a jelenlegi csúcstartó, aki 2022 novemberében egy óra alatt 3206 fekvőtámaszt nyomott le. Ez azt jelenti, hogy percenként 53 fekfőtámasz a tempója, gyakorlatilag majdnem másodpercenként egy.  

A számot ráadásul úgy teljesítette, hogy 34 darab szabálytalanul elvégzett fekvőtámaszt le is vontak tőle; a szabályzat szerint ugyanis a karját legalább 90 fokban kell meghajlítania, miközben leereszti magát, illetve a nyújtott térddel és egyenes deréktartással kell végrehajtania az ereszkedést. 

A férfi 2-3 évet készült a rekordra, amit a Guiness World Records cikke szerint azért tett, hogy egyéves kisfiának megmutassa: semmi sem lehetetlen. A korábbi rekorder Daniel Scall volt (szintén ausztrál), ő 3182 fekvőtámaszig jutott. Helmke rekordja, amit a Guiness is elismert, azonban már most veszélyben van, ugyanis idén márciusban az amerikai Rob Stirling 3264 fekvőtámaszt teljesített egy óra alatt, ám ez a kísérlet még hitelesítésre vár.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy férfi fekvőtámaszt gyakorol egy edzőteremben. Forrás: Unsplash. Fotó: Gordon Cowie)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.