A nemzetközi sakkszövetség is enyhített az oroszok elleni szankciókon

Az orosz és fehérorosz sportolók egyéniben továbbra is indulhatnak bármely sakkviadalon, de továbbra sem a saját országuk színeiben, hanem semleges státuszban, a nemzetközi szövetség (FIDE) zászlaja alatt.

2022. május 15., 14:36

Szerző:

A szövetség honlapján megjelent közlemény szerint a FIDE ezzel a döntéssel az eredendően május 31-ig szóló engedélyt tolta ki egészen az év végéig. Ugyanakkor a korábbi korlátozások változatlanul élnek az Ukrajnában háborút vívó Oroszországgal és az őt az invázióban támogató Fehéroroszországgal szemben – írja az MTI. 

A FIDE február 28-án jelentette be, hogy a továbbiakban nem tart sakkversenyeket Oroszországban és Fehéroroszországban, majd március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét a szervezet égisze alatt zajló versenyeken. Rendelkezése nyomán a sportági világszövetségnél – amelynek orosz elnöke van Arkagyij Dvorkovics személyében – Oroszország elvesztette jogát az idei sakkolimpia megrendezésére.

Emil Sutovsky, a FIDE izraeli főigazgatója a tilalmak bejelentése után így nyilatkozott: „úgy gondolom, igazságos döntés született. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követtük, amikor felfüggesztettük e két ország csapatainak részvételét a rendezvényeinken. Ettől függetlenül hiszünk abban, hogy az érintett sportolókat nem foszthatjuk meg a versenyzés lehetőségétől  még akkor sem, ha ezt csak a FIDE zászlaja alatt tehetik meg”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)