Két versenyzőt is doppingvétség miatt függesztettek föl az atlétikai vb-n

A kenyai Lawrence Cherono szervezetében tiltott szert találtak, az amerikai Randolph Ross pedig megtagadta a vizsgálatot.

2022. július 16., 19:07

Szerző:

A sportág tisztaságát felügyelő testület (AIU) ideiglenesen felfüggesztette Lawrence Cherono és Randolph Ross versenyzési engedélyét, egyben ki is zárta a két atlétát a eugene-i világbajnokságról.

A Boston- és a Chicago-maraton 2019-es kenyai győztese esetében pozitív doppingteszt miatt hozta meg felfüggesztő határozatát az illetékes bizottság, Cherono szervezetében a tiltólistán szereplő trimetazidinre bukkantak. A mintát versenyen kívül vették tőle május 23-án, és az eredményről akkor tájékoztatták, amikor megérkezett a vb helyszínére.

Rosst, aki tagja volt a tokiói olimpián bronzérmes 4x400 méteres amerikai váltónak, azért zárta ki az AIU, mert nem volt együttműködő a holléti nyilvántartása vezetésének feltételezett szabálytalansága miatt indított vizsgálódás során. Június 18-án szerették volna dopping-ellenőrzésnek alávetni, de a szakemberek nem jártak sikerrel, az emiatt indított vizsgálatot pedig két napja zárták le, miután meghallgatták őt.

(Kiemelt kép: Lawrence Cherono a tokiói olimpián. Fotó: Yasuyuki KIRIAKE / POOL / AFP)