Aggódik a magyar kapitány Milák Kristóf miatt

Sós Csaba szövetségi kapitány összességében a versenyzők hozzáállásával és teljesítményével is elégedett volt a World Aquatics úszó világkupa-sorozatának harmadik, budapesti állomásán, amely vasárnap zárult a Duna Arénában.

2023. október 23., 17:10

Szerző:

A hazai indulók 12 érmet, 2 aranyat, 4 ezüstöt és 6 bronzot gyűjtöttek.

A szakember az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában hétfőn elmondta: örül az éremszámnak, bár elsősorban nem ebben gondolkodott.

„Októberben még nem szoktunk versenyezni, de az eredmények megfelelnek a felkészülés során elvégzett munkának” 

– fogalmazott.

Az egyik magyar győzelem Kapás Boglárka nevéhez fűződött, aki a 400 méter vegyes megnyerése mellett 200 méter pillangón bronzérmet szerzett. Vele kapcsolatban a kapitány azt mondta: csinálja, amit ilyenkor kell, reális célkitűzése van, és halad az úton, ő pedig nagyon drukkol neki, hogy sikerüljön ezeket a célokat elérnie. Sós Csaba beszélt Márton Richárdról is, aki szerinte kifejezetten jó iramú versenyben nyújtott remek teljesítményt és lett ezüstérmes 200 méter pillangón.

A beszélgetés során ismét szóba került az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf is, aki az előzetes tervekkel ellentétben mégsem indult a vk-versenyen. Sós Csaba azt mondta, amíg egy sportoló nem edz, addig nincs miről beszélni.

„Szeptemberben el kellett volna kezdenie a munkát komolyan és előrébb kellene tartania. Többször elmondtam már, hogy zseniknél gyakran átírják a tankönyveket, de van, amit nem lehet. Akinek ilyen tehetséget adott a sors, és nem hozza ki magából, az katasztrófa” – fogalmazott, hozzátéve, hogy már csak kilenc hónap van az olimpiáig, ezért nagyon aggódik.

„Most nem úgy van, ahogy ő azt elképzeli. Egész egyszerűen le kell járni és kőkeményen kell dolgozni”

– jelentette ki.

Sós Csaba szerint a váltók szempontjából is fontos lenne Milák visszatérése, nélküle jelentősen csökken az esély arra, hogy egy váltó megszerzi az olimpiai kvalifikációt, így 3-4-5-6-8 úszó itthon maradhat.

A februári, dohai világbajnokság előtt vár még egy világverseny a magyarokra, a decemberi, bukaresti rövidpályás Európa-bajnokság, erre a szövetségi kapitány elmondása szerint azok utaznak majd, akik olimpiai A szinttel rendelkeznek, illetve akik egyéni számban aranyérmet szereztek az ifjúsági Eb-n.

(Kiemelt kép: Facebook / Milák Kristóf)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.