A Kansas City Chiefs nyerte a Super Bowlt

A Kansas City Chiefs nyerte a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 57. Super Bowlt. Az arizonai Glendale-ben rendezett vasárnapi összecsapáson a Chiefs 38-35-re győzte le a Philadelphia Eagles együttesét.

 

2023. február 13., 07:57

Szerző:

A találkozón mindkét csapat touchdownt szerzett első támadásából, ezt követően viszont az Eagles dominálta a mérkőzést. Jalen Hurts, a Philadelphia irányítója az első félidőben két futott és egy passzolt hatpontossal állt (183 passzolt és 63 futott yarddal), a Chiefs a védelmének köszönhetően maradt látótávolságon belül. Ugyanakkor irányítója, a csütörtök óta immáron kétszeres MVP Patrick Mahomes a második negyed végén bokasérülést szenvedett. 

AMFOOT-NFL-SUPERBOWL-LVII-CHIEFS-EAGLES

(Harrison Butker és Tommy Townsend, a Kansas City Chiefs játékosai néznek a labda után a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles közötti Super Bowl LVII. mérkőzésen az arizonai Glendale-ben található State Farm Stadionban 2023. február 12-én. Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

A Chiefs a nagyszünet után - a félidőben a kilencszeres Grammy-díjas Rihanna lépett fel, aki öt év után állt újra színpadra – a kissé bicegő Mahomesszal első támadásából TD-t szerzett, majd a védelem mezőnygólon tartotta az Eaglest. 

A zárónegyed elején a Kansas City így a fordításért támadhatott, kevesebb, mint három perc után ez össze is jött Kadarius Toney elkapása után. Az Eaglesnek a következő támadása gyorsan véget ért, ráadásul az elrúgott labdát (punt) Toney egészen a rivális ötyardosáig vitte vissza, ahonnan Mahomes Skyy Moore-t találta meg (35-27). 

Az Eagles gyorsan egyenlített, DeVonta Smith 46 yardos elkapása után Hurts közelről vitte be a labdát. Ezzel NFL-rekordot állított fel, a Super Bowlok történetében ő lett az első irányító három futott TD-vel, ráadásul ezt követően a kétpontost is megcsinálta, amivel csapata egalizált (35-35). 

A meccs utolsó támadása a Kansas Cityé volt, amely Mahomes vezetésével - és nagy mértékben egy szabálytalanságnak köszönhetően - közel került a győzelemhez. A Chiefs ezt követően lepörgette az időt, és a találkozó elején hibázó Harrison Butker 11 másodperccel a vége előtt 27 yardról egy mezőnygóllal eldöntötte a Super Bowlt. 

A Chiefs 1970 és 2020 után harmadszor diadalmaskodott.

A mérkőzés legértékesebb játékosának járó trófeát Mahomes kapta.

57. Super Bowl, Glendale, State Farm Stadium, 65 ezer néző:

Kansas City Chiefs-Philadelphia Eagles 38-35 (7-7, 7-17, 7-3, 17-8) 

(Kiemelt képünk: Pompomlányok ünnepelnek, amikor a Kansas City Chiefs játékosa, Skyy Moore touchdownt szerez az 57. Super Bowl-on az arizonai State Farm Stadionban 2023. február 12-én. Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

 

 

 

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.