Három nagy motívum – Patikusból meg nem értett festő

2019. június 13., 09:00

Szerző:

A fiatal falusi patikus, Kosztka Tivadar szokványos mederben folydogáló élete megváltozik, amikor egy vénypapír hátuljára rajzolgatva égi üzenetet kap: „Te leszel a világ legnagyobb napút-festője. Nagyobb Raffaelnél.” Nem hagyja nyugodni ez a lehetőség, így a gyógyszertár látogatóinak kiszolgálása egyre inkább a háttérbe szorul – az alkotás javára. Rómába utazik, hogy Raffaello klasszikus műveit tanulmányozza. Ekkor rádöbben: ezeknél képes nagyobbat alkotni. Az égi elhívásnak 1894-től tesz eleget, addig a Losonc melletti Gácson dolgozik patikusként.

Festészeti tanulmányait 41 évesen kezdi – Hollósy Simonnál tanul Münchenben. Az itteni kudarcok hatására döbben rá, monumentális művekkel kell bizonyítania tanára, tanulótársai és az egész világ előtt, ő a történelem legnagyobb festője. Célja megtalálni és vászonra vinni azt a három nagy motívumot, amivel meggyőzhet mindenkit jelenései igazáról. Megjárja Párizst, Itáliát, de leginkább önmagát műveli. Hátára kötözött ládájával bebarangolja Dalmáciát, Nyugat-Európát, megfordult Athénban, Szicíliában, a varázslatos Közel-Keleten: Egyiptomban, Palesztinában, Libanonban, Szíriában. Megszállottan fest, küldetéstudattal.

Mint a korabeli kritikákból kiderül, kortársai mégsem tartották sokra festményeit, csak egy megalomániában szenvedő remete mázolmányainak. Ha Gerlóczy Gedeon építészmérnök 1919-ben nem fedezi fel és nem menti meg az utolsó pillanatban a budapesti fuvarosoktól a kiváló minőségű vásznakra készült képeket, zsákokként végezték volna.

Kevesen múlott, hogy az életmű odavesszen és a művész neve feledésbe merüljön. Csaknem százharminc ismert alkotását ma már egytől egyig mesterműnek tarjuk.

„Nem is tudtam, hogy rajtam kívül más nagy festője is volt századunknak” – jelentette ki Pablo Picasso, látván Csontváry képeit.

A fiatal szegedi grafikus, illusztrátor, Kálmán Áron képregényében a Kelet prófétája, a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar lebilincselő és zaklatott életének nagy állomásai elevenednek meg a mester önéletírása alapján.

Kálmán Áron: Csontváry, Scolar Kiadó, 2019